Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Svenska storbanker har hundratals miljoner kronor investerade i företagen som står bakom den kontroversiella oljeledningen Dakota Access Pipeline. Värst är Nordea med 359 miljoner kronor. Den norska banken DNB, som också har stora investeringar i projektet, funderar nu på att dra sig ur eftersom ursprungsfolks rättigheter kränks.

  Fair Finance Guide har granskat svenska bankers investeringar i den omstridda oljeledningen Dakota Access Pipeline som dras över mark som är helig för ursprungsfolket i Sioux Standing Rock i USA. Oljeledningen hotar även deras dricksvatten och vid Standing Rock har ursprungsfolk bott i tält i månader för att försöka stoppa oljeledningen och skydda sitt vatten.

  Människor i hela världen har upprörts över hur ursprungsfolket behandlas – polisen har använt både tårgas och gummikulor mot dem och journalister på plats har fängslats. Många har protesterat i solidaritet med Standing Rock och FN har bett USA att stoppa bygget.

  Det här är ett tydligt exempel där ursprungsfolk blir överkörda av företagsintressen trots att de har rätt till sin mark. Här har svenska banker ett ansvar som ägare och finansiärer att ställa krav på företagen för att försöka påverka situationen, säger Jakob König som är talesperson för Fair Finance Guide.

  Den norska banken DNB, som också har investeringar i oljeledningen, har sagt att de nu omvärderar sin investering eftersom Dakota Access Pipeline bryter mot ursprungsfolks rättigheter.

  I kommentarer på sin Facebooksida där många upprörda kunder ifrågasatt Nordeas investering, skriver Nordea att de kommer att ”besöka platsen och prata med relevanta intressenter för att skaffa oss information och agera utifrån den.”

  Så här mycket har svenska banker investerat i Dakota Access Pipeline:

  • Nordea: 359 miljoner kronor
  • Swedbank: 39 miljoner kronor
  • Länsförsäkringar: 31 miljoner kronor
  • Skandia: 23 miljoner kronor
  • Handelsbanken: 22 miljoner kronor
  • Danske Bank: 11 miljoner kronor
  • SEB: 100 000 kronor

  Är du kund i någon av bankerna? Hör av dig till dem och visa ditt missnöje! Du kan använda Fair Finance Guides färdiga mall om du vill.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.