Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter Positiva nyheter

  Norge skjuter upp beslut om att öppna nytt oljefält

  Norges regeringen ger klartecken för fortsatt expansion av oljeutvinningen mitt i brinnande klimatkris. Foto: Grant Durr // Unsplash

  Beslutet att förbereda utvinning på norska oljefältet Wisting i Barents hav har skjutits upp till år 2026 av statliga oljejätten Equinor. Den norska miljörörelsen tror inte det blir något av planerna alls och hälsar beskedet som en viktig seger.

  Wisting skulle bli världens nordligaste oljeutvinning. Fältet ligger inte många mil från vinterisens maximala utbredningsområde söderut, och miljön i dessa polartrakter är ytterst känslig.

  Den kontroversiella utvinningen av naturgas i Barents hav har pågått flera år, men närmare kusten i Snövit-fältet.

  Att gå ännu längre norrut och öppna för mer utvinning av fossil energi i en allt mer stegrad klimatuppvärmning har som väntat mött kraftig kritik. En stor kampanj av många organisationer och med hög mediebevakning har pågått mot Wisting-projektet i hela Norge.

  12 tusen miljarder kronor finns på oljekontot

  I den norska oljefonden ligger idag svindlande 12 biljoner norska kronor placerade. Inkomsterna stiger nu snabbt som en följd av de höjda energipriserna i spåren av Ukraina-kriget.

  Norge och dess medborgare är alltså redan stenrika på alla oljeinkomster, påpekar Stavanger Aftenblad, en av de tidningar som tagit ställning mot projektet.

  Det ska sägas att ledningen för Equinor påpekar för medierna att exploateringen av Wisting inte alls är skrinlagd för gott – bara att beslutet skjutits upp till 2026. Bolagets direktör Geir Tungesvik säger sig ha ”stor tro på Wisting” och anser att fältet absolut bör producera fossil, klimatskadlig olja långt efter år 2050.

  Alltså även efter att de totala utsläppen av fossil koldioxid måste vara nere på netto-nollnivå i hela världen om klimatmålen ska kunna nås.

  Men miljörörelsen tror att klockan trots allt är slagen för att öppna ännu ett norskt oljefält:

   Dette er en stor seier for alle som bryr seg om klima og miljö. Tiden er over for å bygge nye, store oljefelt. Vi er overbevist om at dette er spikeren i kista for dette horrible prosjektet, säger Truls Gulowsen, ledare för norska Naturvernforbundet i ett pressmeddelande.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.