Norskt valkött för giftigt för Japanerna
Den japanska marknaden hungrar efter valkött. Hungern mättas till stor del av Norge, som trots omvärldens kritik vägrar ge upp sin valjaktsindustrin. Nu säger Japans importregler stopp – det norska valköttet innehåller dubbelt så höga halter av bekämpningsmedel än vad som är tillåtet.
I köttet återfanns höga halter av ämnena aldrin, dieldrin och klordan. Ämnena, som används som insektsgift inom jordbruket associeras med fosterskador, neurologiska risker och vissa cancersorter.
Förra året slaktades 736 vikvalar i Norge, som tillsammans med Japan och Island utgör de tre länder i världen som tillåter kommersiell valjakt. Med vikvalsslakten ignorerar Norge också handelskonventionen om utrotningshotade arter (CITES). Vikvalen är med på listan eftersom den sedan den industriella valjakten tog fart har minskat kraftigt i antal.
Även om giftbeskedet kanske räddar några valar på grund av bristande efterfrågan – norrmännen själva äter nämligen inte så mycket valkött – så är halterna oroväckande för valarnas hälsa. Gifterna antas läcka ut i havet med vatten från jordbruket.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till