Ny andrahandssajt för en mer cirkulär bygg- och fastighetssektor
Ökad cirkularitet är nödvändigt för att våra miljömål ska nås, men det har ändå gått relativt trögt att få bygg- och fastighetsmarknaden att gå i den riktningen. Förhoppningsvis ändras det med den nya digitala marknadsplatsen CCBuild för återbrukade produkter och återvunnet material. CCBuild riktar sig till den resursslukande bygg- och fastighetssektorn som nu förhoppningsvis ska bli mer cirkulär.
Bygg- och fastighetsbranscherna står för 21 procent av Sveriges totala utsläpp av växthusgaser, samt för 35 procent av Sveriges avfall. En stor del av problemet är att produkter och material som slängs i många fall hade kunna återbrukats eller återvunnits.
Visionen för den nya cirkulära sajten CCBuild (Centrum för cirkulärt byggande) är att skapa förutsättningar för återbruk av byggprodukter och återvinning för material i industriell skala. På det sättet vill man bidra till cirkulära produkt- och materialflöden, vilket i sin tur möjliggör en mer resurs- och klimateffektiv samhällsutveckling där byggavfall blir resurser. Sajten är byggd under ledning av IVL Svenska Miljöinstitutet tillsammans med intressenter inom näringslivet och med hjälp av medel från Vinnova.
På CCBuild ska bygg- och fastighetsbolag kunna köpa och sälja andrahandsprodukter och material, men även nätverka, inhämta ny kunskap och nå andra digitala tjänster som stärker marknaden för cirkulära produkter och tjänster i bygg- och fastighetssektorn. Det finns bland annat även en inventeringsapp kopplad till sajten. Hitintills har ett 40-tal bygg- och fastighetsföretag anslutit sig till CCBuild.
Allt går inte att återbruka men här finns tusentals ton högkvalitativa produkter som kan fortsätta användas. Och branschen är på, man vill bara hitta former för att göra det effektivt och kvalitetssäkert, säger Carina Loh Lindholm, projektledare på IVL, till SVT.
Att intresset för återbrukade produkter och återvunnet material stiger inom sektorn syns bland de referensobjekt som finns på CCBuildsajten från de företag som anslutit sig till CCBuild. Ett inspirerande exempel är hur fastighetsbolaget Vasakronan numera använder återbrukat material i alla sina projekt. I Göteborg renoverade de exempelvis ett kontor med 91 procent återbrukat material. För att lyckas med det krävs att företagen tänker på ett nytt sätt.
Man får vända på tanken och börja med vilka material som finns tillgängliga. Målaren i det här projektet sa ”men jag har ju färgprover”. Då tog vi in arkitekten igen och jobbade efter det, säger Magnus Tengberg, affärsutvecklingschef, till SVT.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till