Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Ny hållbarhetsmärkning ska komplettera innehållsförteckningen

  Foto: Pixabay-Pexels

  Enligt lag måste livsmedel ha en innehållsdeklaration där alla ingredienser listas. Nu vill Coop bredda konceptet genom att inkludera en hållbarhetsförteckning som redovisar hur olika produkter påverkar klimatet. I ett samarbete med WWF och Hållbar Livsmedelskedja har Coop tagit fram en hållbarhetsförteckning som kommer gälla för samtliga av Coops 17 000 livsmedel från och med början av nästa år.

  Genom att scanna varornas streckkoder kommer kunderna kunna se ett diagram som visar hur en vara påverkar jordens resurser, klimat och samhälle. Tanken är att kunderna ska få en helhetsbild för att kunna göra medvetna val gällande de produkter de köper i butik.

  ”Vi vill att kunderna ska se hela bilden och göra val utifrån det”, säger Charlotta Szczepanowski, chef för hållbarhet och kvalitet hos Coop.

  Det här är de 10 parametrar som diagrammet kommer att bestå av:
  1. Biologisk mångfald
  2. Klimat
  3. Bördighet
  4. Vattenåtgång
  5. Bekämpningsmedel
  6. Övergödning
  7. Djurhälsa
  8. Arbetsförhållanden
  9. Lokalbefolkningen
  10. Lagefterlevnad och spårbarhet

  Naturbeteskött är ett exempel på en vara som har hög klimatbelastning, men som samtidigt gynnar den biologiska mångfalden då kor är nödvändiga för att bevara naturbetesmarker. Supermiljöbloggen ser positivt på att Coop väger in många olika aspekter för att bedöma hur pass hållbar en vara är. Det visar hur pass komplext hållbarhetskonceptet är och att både ekologiska och sociala aspekter måste tas i beaktning.

  ”Vi har klumpat ihop hållbarhetsfrågan för mycket. Nu tittar vi utifrån fler aspekter, bland annat även på arbetsvillkoren. Där kan det vara problem för dem som till exempel skördar bananer. Då kommer vi att tillsammans med leverantörerna få en bättre systematik för att säkra villkoren”, säger Charlotta Szczepanowski.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.