Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter Positiva nyheter

  Ny lovande metod för att ta tillvara på överskottsenergi från vindkraft

  Lagring av energi är en utmaning där det finns flera mer eller mindre effektiva metoder. Nu ska man i Storbritannien testa en ny storskalig metod för att lagra överskottsenergi från vindkraft. Metoden innebär att flytande luft används för lagringen.

  Tidigare har SMB rapporterat om utmaningarna med att lagra överskottsenergi, vilket är ett nödvändigt steg för att kunna ta tillvara på mer av den energi som produceras. Den nya energilagringsmetoden som nu testas med flytande luft kan bli ett steg i rätt riktning.

  BBC rapporterar om hur den nya metoden kommer att implementeras på en ny anläggning nära Manchester. Det är framförallt den överskottsenergi som produceras av vindkraftparker på natten som kommer att lagras med hjälp av den flytande luften. 

  Den energi som lagras på det här sättet kan säljas tillbaka till elnätet. Det kommer både att kunna effektivisera nyttjandet av energi från vindkraftverk och göra det lättare att möta tillfälliga ökningar av efterfrågan på energi. Att spara energi med hjälp av flytande luft är än så länge mindre effektivt än till exempel batterier, men kostnaden är lägre och kräver inte nyttjandet av värdefulla mineraler.

  Energilagringsmetoden med flytande luft utformades av Peter Dearman, en självlärd uppfinnare från Hertfordshire. 

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.