Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Ny studie: GMO-gröda skyddar inte bättre mot insekter

  Foto: Tangopaso

  Resultaten kommer från en tvåårig testodling av vete. Grödor vars gener är manipulerade för att utsöndra ett ämne mot bladlöss jämfördes med vanligt vete, men gav inte förväntat resultat.

  GMO-vetet utsöndrar ett särskilt feromon, det vill säga ett ämne som levande organismer utsöndrar för att påverka andra individer. Just detta specifika feromon utsöndras av bladlöss när de attackeras av rovdjur. När lössen känner feromonet förväntas de flyga iväg.

  Forskarna hoppades att en sådan bladlusresistent vetesort skulle innebära att vete inte behöver besprutas med kemiska bekämpningsmedel. Studien gav dock inte det resultat man hoppades. Anledningen tros vara att den kemiska substansen utsöndrades kontinuerligt och inte i korta pulser, som i naturen.

  Forskningen är skattefinansierad, till skillnad från mycket annan GMO-forskning som utförs av de stora jordbruksföretagen. Projektet blev mycket dyrare än vad som var tänkt, eftersom Rothamsted Research i Hertfordshire fick lägga stora summor på säkerhet då aktivister som protesterar mot GMO hotade att förstöra testodlingen.

  Forskningsledare John Pickett menar att försöket trots allt var viktigt, och att feromoner kan komma att ha stor betydelse för framtidens insektsbekämpning – om de utsöndras i intervaller.

  Uppdatering: Rubriken har ändrats från ”GMO-grödor” till ”GMO-gröda” efter kommentarer från läsare.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.