Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Genteknik, minskad köttkonsumtion och mer havsmat kan göra matförsörjningen hållbarare

  Foto: U.S. Department of Agriculture

  De europeiska vetenskapsakademierna, EASAC, har släppt en gemensam rapport om det vetenskapliga läget om livsmedelsförsörjning och miljö.
  Jordbruket använder idag cirka 40 procent av jordens isfria landyta, står för 70 procent av världens användning av sötvatten och orsakar strax under en tredjedel av de mänskliga utsläppen av växthusgaser. Omvandling av land till jordbruksmark står för cirka 80 procent av världens avskogning. Cirka hälften av jordens landlevande djur påverkas negativt av jordbruk.
  Framöver kommer jordbruket att behöva försörja ännu fler i och med att världens befolkning ökar. Tre lösningar som tas upp i rapporten är minskad köttkonsumtion, mer mat från havet och användning av genteknik. 
  Minskad köttkonsumtion
  Rika länders konsumtion av kött- och mejeriprodukter (som i rapportens definition inte inkluderar fisk) bör förändras för att undvika överkonsumtion. Om Världshälsoorganisationen riktlinjer för hälsosam diet följdes, som inkluderar en till största del växtbaserad kost, så skulle de matrelaterade växthusgasutsläppen minska med 29–70 procent. Insekter och labbodlat kött skulle kunna vara alternativa proteinkällor.
  Dessutom skulle hälsan förbättras av minskad köttkonsumtion. En minskning av konsumtionen av mättat animaliskt fett med 30 procent bland vuxna i Storbritannien skulle minska hjärtsjukdomar med 15 procent.
  Mer mat från havet 
  Enligt rapporten finns det möjlighet att äta mer fisk utan att bidra till överfiske. Fotosyntesen producerar ungefär lika mycket biomassa i jordens hav som på land. Men trots det kommer endast cirka två procent av de kalorier människor får i sig från havet.
  I jämförelse med mängden biomassa som produceras i havet så fångar världens fiskeflottor mindre än 0,05 procent. Att det ändå finns överfiske på en del arter beror på att det är ett fåtal arter högt upp i näringskedjan som fiskas i stor skala.
  Att fiska stora arter högt upp i näringskedjan är oeffektivt eftersom 90 procent av all biomassa försvinner för varje steg uppåt i näringskedjan. En lösning är därför att inrikta fisket på mindre arter lägre ner i näringskedjan. En annan del av lösningen är hållbara havsodlingar.
  Användning av genteknik
  Bioteknik, inklusive GMO, har revolutionerad växtförädlingen under de senaste decennierna. Växtförädling har bidragit till tre fjärdedelar av den ökade produktiviteten på den odlingsbara jordbruksmarken i Europa, effektivare jordbruk har i sin tur gjort det möjligt att spara land för bland annat naturområden.
  Tekniken med den så kallade genkniven, CRISPR–Cas, lyfts fram som särskilt viktig. Forskare använder CRISPR-Cas för att få en cells egen DNA-reparation att förändra cellens DNA. Trots att tekniken bara har använts sedan 2012 har den redan lett till viktiga framsteg, exempelvis majs som är mer tolerant mot torka.
  Genom att CRISPR-cas gör det möjligt att förändra en cells DNA utan att föra in främmande DNA är det omdiskuterat om den ska klassas som GMO eller inte. Enligt EASAC bör en produkt som inte innehåller främmande DNA inte klassas som GMO. Denna och liknande tekniker bedöms som viktiga för att minska miljöpåverkan från jordbruket.
   
   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra