Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Ny undersökning: Svenskar vill satsa på solkraft

  En ny undersökning visar att svenskar är väldigt positiva till solkraft. Mer än en tredjedel vill helst ha sin el från solkraft och lika många tycker att det är energikällan som det ska satsas allra mest på. 

  Syftet med undersökningen, som genomförts i samarbete mellan Telge Energi och Kantar Sifo, var att ta reda på vad svenskar tycker om solkraft. Resultaten visade att hela 35 procent av de som svarade allra helst vill att den egna elen kommer från solkraft. Lika många svarade att solenergi är den viktigaste energikällan att satsa på inför framtiden. Dessutom svarade hela sju av tio att de kunde tänka sig att sätta upp egna solceller. 

  Resultaten speglar dock inte hur det ser ut på dagens energimarknad där solkraft utgör mindre än en procent av all el som finns i det svenska elnätet. På Telge Energi tycker man att det här behöver ändras och deras målbild är att omkring 15 procent av den svenska elen ska vara från solkraft inom 10 år, men att det krävs en del förändringar för att det ska ske.

  För att vi ska producera så mycket solkraft som vi faktiskt kan måste fler bli producenter. Vi behöver fler solpaneler på villor, på flerbostadshus, hos företag och fler solelparker. Politikerna har stimulerat utvecklingen med mer stabil finansiering för villaägare genom det gröna avdraget, och det är viktigt att villaägarna nu får behålla stabilitet och att det inte tillkommer nya avgifter. Kvarvarande hindrande regelverk behöver också tas bort för företag och organisationer och privatpersoner som vill äga tillsammans, säger Niklas Holberg, chef för affärsområdet sol på Telge Energi.

  Av undersökningsresultaten framgår det dock även att många som är intresserade av att installera solpaneler uppfattar sin boendeform som ett hinder. Exempelvis tror många boende i lägenhet att de inte kan installera solceller eller satsa på solkraft, trots att även flerbostadshus kan sätta upp solpaneler.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!