Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Nya rekordföroreningar sätter Peking under röd flagg

  Kinas huvudstad utlyser röd varningsflagg för första gången. Arbetsplatser och skolor stängs för att skydda befolkningen från den giftiga luften.

  För första gången någonsin har högsta möjliga tillstånd av försiktighet utlysts i Peking till följd av den enorma mängd smog som finns i luften, skriver The Independent.

  Varningen innebär främst att alla skolor hålls stängda, och byggarbetsplatser och övriga industrier kommer vara väldigt begränsade.

  Egentligen har smognivåerna varit lägre de senaste dagarna än tidigare veckor, men under de kommande dagarna förväntas enorma mängder föroreningar släppas ut. Mätningar av luften har visat att vissa delar av Peking har 256 mikrogram giftiga partiklar per kubikmeter. Enligt världshälsoorganisationen WHO är alla värden över 25 mikrogram farliga.

  De höga smognivåerna orsakas av kolförbränning i samband med uppvärmning, industriarbete och de stora mängder damm som kommer från stadens många byggarbetsplatser. Hög luftfuktighet och svaga vindar gör inte det hela bättre.

  Förhoppningsvis kan smognivåerna minska i samband med Kinas högre klimatambitioner, som Supermiljöbloggen skrivit mer om här och här. Under 2015 har Kinas totala kolförbränning minskat så mycket att det till och med lett till en tillfällig minskning av världens totala utsläpp av koldioxid.

  Det finns dock fortfarande väldigt mycket att jobba med från Kinas sida. Tidigare i år kom det fram att landet släppt ut betydligt mycket mer koldioxid än vad som tidigare redovisats, och nya föroreningsrekord slås gång på gång.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!