(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

Nya rekordföroreningar sätter Peking under röd flagg

Foto: Kentaro IEMOTO/Flickr (CC BY 2.0)

Kinas huvudstad utlyser röd varningsflagg för första gången. Arbetsplatser och skolor stängs för att skydda befolkningen från den giftiga luften.

För första gången någonsin har högsta möjliga tillstånd av försiktighet utlysts i Peking till följd av den enorma mängd smog som finns i luften, skriver The Independent.

Varningen innebär främst att alla skolor hålls stängda, och byggarbetsplatser och övriga industrier kommer vara väldigt begränsade.

Egentligen har smognivåerna varit lägre de senaste dagarna än tidigare veckor, men under de kommande dagarna förväntas enorma mängder föroreningar släppas ut. Mätningar av luften har visat att vissa delar av Peking har 256 mikrogram giftiga partiklar per kubikmeter. Enligt världshälsoorganisationen WHO är alla värden över 25 mikrogram farliga.

De höga smognivåerna orsakas av kolförbränning i samband med uppvärmning, industriarbete och de stora mängder damm som kommer från stadens många byggarbetsplatser. Hög luftfuktighet och svaga vindar gör inte det hela bättre.

Förhoppningsvis kan smognivåerna minska i samband med Kinas högre klimatambitioner, som Supermiljöbloggen skrivit mer om här och här. Under 2015 har Kinas totala kolförbränning minskat så mycket att det till och med lett till en tillfällig minskning av världens totala utsläpp av koldioxid.

Det finns dock fortfarande väldigt mycket att jobba med från Kinas sida. Tidigare i år kom det fram att landet släppt ut betydligt mycket mer koldioxid än vad som tidigare redovisats, och nya föroreningsrekord slås gång på gång.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Du kan nu spara nyheter!

  Lägg till något för att läsa senare eller att kunna återkomma till.

  OBS! De sparas endast i den här webbläsaren.