Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Nybildade Allians för rättvis klimatomställning (ARK) efterfrågar en mer ambitiös klimat- och miljöpolitik – nu. I en debattartikel i Aftonbladet listar de sju krav för en rättvis klimatomställning. 

  Allians för rättvis klimatomställning är en nystartad, politiskt obunden rörelse med medlemmar från det svenska civilsamhället: fackförbund, miljöorganisationer, kulturaktörer och fredsorganisationer. Bland medlemmarna finns representanter från Jordens Vänner, Klimatpsykologerna, Cykelfrämjandet, Fältbiologerna, Naturskyddsföreningen, Hyresgästföreningen, Barnfonden och Greenpeace. Totalt har nära 40 organisationer skrivit under debattartikeln i Aftonbladet.

  I artikeln skriver alliansen att forskningen är tydlig, och att det finns möjligheter att vända trenden – men att klimatfrågan ändå nästan försvann helt under valrörelsen. Man riktar en tydlig uppmaning till Sveriges nya regering och riksdag: genomför en heltäckande och rättvis klimatomställning under denna mandatperiod.

  Och det finns stöd hos befolkningen. ARK lyfter att en majoritet vill se tuffare klimat- och miljöpolitik, och att nio av tio svenskar anser att det är viktigt att sätta in samhällsåtgärder mot klimatförändringarna. 

  Klimatalliansens sju åtgärdsförslag

  Initiativtagarna har sammanfattat en lista på sju åtgärder som man nu vill att regeringen och riksdagen genomför. Åtgärderna omfattar bland annat att:

  • ta fram en rättvis koldioxidbudget
  • låta myndigheter och departement prioritera klimatarbetet
  • inkludera barn och ungas perspektiv i omställningen
  • skrota klimatskadliga subventioner
  • stötta internationell klimaträttvisa 
  • höja kraven på att företag tar hänsyn till miljö och mänskliga rättigheter
  • återställa enprocentsmålet för biståndet och utöka klimatbiståndet

  Allians för klimaträttvisa utvecklar sina åtgärdsförslag i sin appell till regeringen och riksdagen.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!