Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Nykläckt örnunge inger hopp för hotad art

  En filippinsk örnunge har kläckts i fångenskap på ett forskningscenter i Davao i södra Filippinerna. Ungen ger hopp åt artens överlevnad, menar forskarna som kämpar med att rädda Filippinernas nationalfågel.

  Två dagar gammal kan ungen redan lyfta huvudet och bli matad med griptång. Den är redan mycket aktiv och uppmärksam på sin omgivning, berättar Sumaya, som arbetar på forskningscentret.

  Den filippinska örnen är kraftigt utrotningshotad. Forskare räknar med att det bara finns 600 exemplar kvar i vilt tillstånd. En viktig orsak är att regnskogen, som är fågelns naturliga livsmiljö, försvinner.

  Fågeln är också hårt utsatt för illegal jakt. Att skjuta en örn straffas med upp till 12 års fängelse och skadestånd på upp till motsvarande 178 000 svenska kronor.

  Den filippinska örnen är en av värdens största örnarter. Den kan bli en meter hög med en vingbredd på två meter.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.