OECD totalsågar den svenska klimatpolitiken
Ekonomiska samarbetsorganet OECD underkänner helt den svenska klimat- och miljöpolitik som Tidöregeringen för i en granskningsrapport. Risken är stor att de klimatmål Sverige förbundit sig till nu missas, säger OECD.
Rapporten, som ska lämnas över till klimatminister Romina Pourmokhtari (L) under onsdagen, är en svidande vidräkning med den politik regeringen Kristersson fört inom miljö- och klimatområdet sedan den tillträdde. Sverige har historiskt sett varit en förebild inom klimatpolitiken, men har tappat den rollen, konstaterar OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development).
Att regeringen sänkt skatterna på bensin och diesel med hela 17 miljarder kronor fram till dess nästa val ska hållas 2026 går i helt fel riktning, anser man.
OECD rekommenderar regeringen att göra helt om i sin politik, och föreslår höjd energiskatt på diesel, stramare beskattning av förmånsbilar, bättre incitament inom transportsektorn och reformerade reseavdrag till och från arbetet (det vill säga just vad som var på gång hösten 2022, ett färdigt förslag som regeringen stoppade i ett av sina första beslut).
Även biologiska mångfaldsmålen kan missas
Rapporten slår även ned på svagheter i miljöpolitiken för att klara de biologiska mångfaldsmålen. När det gäller naturen och EU-målet att skydda 30 procent av skogs- och vattenområden är Sverige på helt fel väg. Tvärtom, noterar OECD, försökte Sverige och några andra EU-länder rentav att stoppa lagen förra våren. Detta var för övrigt ett initiativ av den svenska landsbygdsministern, Peter Kullgren (KD) och som orsakade mycket hård kritik.
Det svenska skogsbruket kännetecknas av ett intensivt och hårdhänt kalhyggesbruk som haft negativa effekter på skogens miljö, slår rapporten fast. Miljövärdena behöver skyddas, samtidigt som åtgärder införas som ökar lagringen av kol i skog och mark – vilket för övrigt också Sverige har förbundit sig att göra.
Totalt kommer OECD med 28 rekommendationer om vad Sveriges regering behöver göra för att förbättra sin svaga miljö- och klimatpolitik.
I DN kommenterar klimatministern rapportens kritik med att förklara att klimatpolitiken inte kan få äventyra tillväxten eller utformas så att industrin drivs utomlands.
Utmaningen här är att skräddarsy de reformer som är nödvändiga så att de är både effektiva och genomförbara, samtidigt som man säkerställer att de omfamnas av näringslivet såväl som av den breda allmänheten, säger hon.
Naturskyddsföreningens ordförande Beatrice Rindevall säger i en kommentar däremot att regeringen måste lägga om kursen helt:
Det här är en i raden av utvärderingar och rapporter som visar att regeringens klimat- och miljöpolitik är otillräcklig och försöken att motsäga det bygger på optimistiska scenarier eller osäkra åtgärder. Kejsaren är naken, det går åt helt fel håll. Sveriges utsläpp ökar, och det är dags för regeringen att börja ta ansvar.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till