Ökad pesticidbelastning i europeiska jordbruk

En ny forskningsstudie visar på en ökning av pesticidbelastningen i europeiskt jordbruk och pekar på de hälsoproblem som det kan leda till. Enligt forskarna behövs mer kunskap och förbättrade regleringsprocesser på området.
Den nyligen publicerade studien som visar på den oroväckande trenden med ökande pesticidanvändning i EU kan läsas i tidskriften Environmental Pollution och är utförd av forskare vid flera tyska universitet. Pesticider är kemikalier som är framställda för att skydda växter eller jordbruksprodukter från olika skadegörare som insekter, ogräs, svampar och andra organismer som kan skada eller minska skörden.
Enligt studiens resultat används särskilt höga nivåer av pesticider per hektar på Cypern och i Nederländerna. Mest pesticider används inom grönsaksodling och intensiva odlingar.
Negativa hälsoeffekter av ökad pesticidbelastning
När höga nivåer av pesticider används per hektar, så som syns i vissa områden i EU, ökar risken för negativa hälsoeffekter markant för människor som bor eller arbetar i närheten. Det beror på att pesticider kan kontaminera dricksvatten och jord, vilket leder till att människor som konsumerar vatten och livsmedel från dessa områden utsätts för kemikalierna. Här är några av de potentiella hälsoeffekterna som kan uppstå:
- Akuta effekter: Kan inkludera hudirritation, andningsproblem och akuta förgiftningssymptom som kräver omedelbar medicinsk intervention.
- Kroniska effekter: Långsiktig exponering kan bidra till utvecklingen av mer allvarliga hälsotillstånd som cancer, neurologiska störningar som Alzheimers sjukdom, och metabola sjukdomar som diabetes.
- Reproduktion och utveckling: Vissa pesticider har visat sig störa reproduktiv hälsa, vilket kan leda till fertilitetsproblem och skador på ofödda barn.
Effekter av EU:s förbud
I artikeln beskriver forskarna hur EU mellan 2018 och 2023 förbjöd användningen av 14 specifika pesticider. Denna åtgärd ledde teoretiskt till en minskning av den totala pesticidbelastningen med 94 procent.
Emellertid pekar studien på att när ett förbjudet ämne tas bort, kan det ersättas med en annan, godkänd pesticid som även den innebär hälsorisker. Det kan innebära att risker inte alltid elimineras utan istället enbart förändras.
Forskarna menar att området behöver mer fokus och att det finns ett behov av att förbättra de processer genom vilka nya pesticider godkänns. Detta inkluderar att noggrant överväga vilka effekter ersättning av förbjudna ämnen kan ha.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till