Kemikalier i vardagen: En dold hälsorisk
Vår värld är uppbyggd av kemikalier, från det minsta kornet salt till de största strukturerna i universum. Men vad innebär det när vi i allt högre grad börjar använda syntetiska och farliga kemikalier i vardagen? Vad innebär detta för vår hälsa och miljö? SMB har tittat närmare på det.
Problem med kemikalier är inget nytt och inte heller att många är oroliga för kemikaliernas negativa hälsoeffekter. Men kanske har problemen intensifierats?
Senaste rapporteringen kring ämnet från SMB behandlade Livsmedelsverkets varning om att vissa delar av det svenska fiskbeståndet innehåller så höga nivåer av miljögifter att kvinnor som planerar att bli gravida bör begränsa sitt intag av fisk till maximalt två till tre gånger per år. Egentligen får en stor del av den här fisken inte ens säljas om EU:s gränsvärden skulle följas även i Sverige, men här har svenska politiker tagit ett aktivt beslut att gå emot EU:s riktlinjer och därför fått dispens så att fiskar med höga kemikaliehalter ändå får säljas i Sverige.
Annan rapportering den senaste tiden har handlat om farliga kemikalier i vattnet och om hur även små doser av PFAS-kemikalier gett upphov till att svenska ungdomar har bland de största koncentrationerna av kemikalierna i sina kroppar i Europa.
Var kommer kemikalierna från?
Kemikalier finns i det mesta runomkring oss, även de med negativa hälsoeffekter. Exempelvis finns kemikalier med negativa hälsoeffekter i våra byggnader, skönhetsprodukter och smycken. Även mat är en vanlig källa till kemikalier, vilket bland annat kan kopplas till storskalig användning av kemikalier inom jordbrukssektorn.
Forskning visar att jordbruken inte bara använder stora mängder kemikalier, utan även att den användningen väntas öka. Enbart syntetiska gödselanvändningen har ökat med 25 procent under de senaste tio åren. Att rester av bekämpningsmedel och kemikalier med andra ursprung finns i vår mat är därmed inte särskilt överraskande.
Även förpackningar till maten innehåller stora mängder kemikalier. I en forskningsstudie upptäcktes hela 9 936 kemikalier i en enda plastprodukt för matförvaring.
Med vad är egentligen kemikalier?
Allt från mobiltelefoner till träd och blommor är uppbyggda av kemiska grundämnen. De är byggstenar som kan kombineras på oändligt många sätt för att skapa allt vi ser och interagerar med. Vissa kemikalier bildas naturligt, såsom socker och havssalt, medan andra är konstgjorda, till exempel PFAS.
Emellertid, medan många konstgjorda kemikalier har revolutionerat vår vardag, från mediciner till rengöringsprodukter, finns det också potentiella risker. Den globala produktionen av konstgjorda kemikalier har ökat exponentiellt, från en miljon ton år 1930 till 400 miljoner ton år 2000, vilket ökar risken för farlig exponering.
Ett vanligt missförstånd är dock att det är de konstgjorda kemikalierna som är skadliga medan alla naturliga är säkra. Verkligheten är dock inte så svartvit. Även naturligt förekommande kemikalier kan vara giftiga, precis som vissa konstgjorda kemikalier kan vara ofarliga.
Påverkan på vår hälsa
Det har forskats mycket kring hälsoeffekterna av kemikalier. Exempelvis beskriver epidemiologiforskaren Shanna Swan i boken Count Down att kemikalier bidragit till att antalet spermier minskat med hela 59 procent mellan 1973 och 2011. Enligt Swans beräkningar kan antalet spermier, i den här minskningstakten, nå siffran noll runt år 2045.
Swan beskriver hur det bland annat orsakas av hormonstörande kemikalier som många av oss kommer i kontakt med dagligen eftersom de finns i våra hus, matförpackningar, kläder, tvålar, schampon, elektronik och kosmetika.
Kemikalier kan även störa kroppens biologiska processer, påverka hormonbalansen och ämnesomsättningen, samt bidra till hälsoproblem som fetma och diabetes. Studier publicerade i bland annat Chemosphere och Toxics belyser hur vissa kemikalier kan ackumuleras i fettvävnad och därmed bidra till ökad fettmassa, påverka barns tillväxt och öka risken för metabola störningar kopplade till ämnesomsättningen och vanliga välfärdssjukdomar.
Varför fortsätter vi att använda skadliga kemikalier?
Trots växande bevis för somliga kemikaliers skadlighet fortsätter vi använda dem. Deras närvaro i allt från konsumtionsvaror till jordbruket, maten och industrimaterial gör dem till en integrerad del av det moderna samhället, i vår vardag. De är ofta osynliga för våra sinnen, vilket gör dem till en dold hälsorisk.
Det handlar om en balansgång mellan att utnyttja kemikaliernas fördelar och att minimera deras risker, men är den balansgången tillräckligt välavvägd? Kanske är det dags för konsumenter, jordbrukare, industrin och politiker att ompröva relationen med dessa ämnen och aktivt söka säkrare alternativ?
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till