Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Öppet brev till Nickel Mountain: Stoppa gruvan i Rönnbäck

  Foto: Lars Falkdalen Lindahl

  Flera stora miljöorganisationer, däribland Naturskyddsföreningen och Greenpeace, har skrivit ett öppet brev till gruvbolaget Nickel Mountains ledning. I brevet uppmanar de företaget att lägga ner det skandalomsusade gruvprojektet i Rönnbäck i Umeälven.

  På företagsledningens extrastämma den 17e november ska Nickel Mountain fatta beslut om huruvida de ska gå vidare med projektplanerna – eller avveckla dem helt. Projektet består av tre tilltänkta dagbrott i övre delen av Umeälven strax utanför Tärnaby. Marken är viktig renbetesmark och nyttjas året runt av Vapstens sameby och många andra.

  Enligt brevet äventyrar projektet “uppfyllandet av Sveriges miljömål, EU:s ramdirektiv för vatten samt Sveriges åtaganden i internationella miljökonventioner”:

  Tillstånden gavs i en tid av överdriven tilltro till gruvbranschens framtid och förmåga till lokalt såväl som nationellt ekonomiskt uppsving. Nu vet vi att detta var en tillfällig bubbla och bolaget har själva konstaterat att det inte finns utsikter att få någon ekonomi i Rönnbäcksprojektet. Enorma ekonomiska fiaskon (t.ex. Northlandkonkursen i Pajala) såväl som ekologiska och mänskliga katastrofer med gruvdammshaverier, nu senast i Brasilien där minst 28 personer dött, men även i Kanada och Finland, visar att riskerna är reella och kan få oöverskådliga konsekvenser.

  Författarna ber nu Nickel Mountain att ta chansen att agera etiskt och seriöst genom att avsäga sig bearbetningskoncessionerna.

  Brevet undertecknas förutom av Naturskyddsföreningen och Greenpeace också av representanter för Sametinget, Stoppa gruvan i Rönnbäck i Björkvattsdalen, Skydda Skogen, Fältbiologerna, Urbergsgruppen och Naturvensförbundet i Norge, samt av Heidi Andersson, klimatambassadör i Västerbottens län.

  2010 gav regeringen tillstånd att bryta nickel i området, trots överklaganden från den drabbade samebyn. Högsta domstolen sa dock nej med hänvisning till att utredningen som skulle avgöra vad som vägde tyngst, riksintresset för rennäringen eller för mineralfyndigheten, var slarvigt utförd. 2013 fick gruvbolaget återigen brytningstillstånd av regeringen.

  Nickel Mountain är dotterbolag till Ige Resouces AB, som handelsstoppades 2013 på grund av akut brist på likvida medel – alltså pengar som inte är lånade. Samma år anmäldes företaget för ekonomisk brottslighet i samband med en guldgruva i Ghana.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra