Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Organisation varnar för giftiga importerade leksaker

  De flesta leksaker som innehåller otillåtna kemikalier importeras från Kina, visar European Environment Bureau (EBB). Organisationen kräver starkare lagstiftning och märkning av kemikalier i leksaker.

  Hittills under 2019 har 248 modeller av leksaker blockerats från försäljning i EU på grund av att de har visat sig innehålla olagliga nivåer av giftiga kemikalier. Enligt uppskattning rör det sig om tiotals miljoner enskilda leksaker. Av dessa kategoriserades 92 procent som ”allvarlig risk”. Majoriteten av alla blockerade leksaker kom från Kina. Resultaten kommer från en rapport av European Environment Bureau (EBB), som baseras på siffror från EU:s Rapex-system.
  I över hälften av fallen var orsaken till blockeringen ftalater, ett tillsatsämne i plast. Ftalaterna hittades bland annat i dockor, slime och mjuka eller pressbara leksaker. Ftalater kan orsaka hormon- och reproduktionsstörningar.
  Samtidigt som EU:s leksaksdirektiv förbjuder många skadliga kemikalier i leksaker, tillåter det många andra. En annan fallgrop är att tillverkarna inte är skyldiga att märka leksaker med vilka ämnen de innehåller.

  ”Oavsett om det är lagligt eller inte, så har giftiga kemikalier ingen plats i leksaker. Barn är särskilt utsatta, men ändå rapporterar forskare oroande nivåer av syntetiska ämnen i befolkningen. Leksaksindustrin måste vakna upp till sitt ansvar och avgifta snabbt. Det är uppenbart att importörer av kinesiska varor måste göra ett mycket bättre jobb med att pressa sina leverantörer. Samtidigt är vissa skadliga kemikalier fortfarande lagliga i leksaker. Så vi behöver tuffare lagar också”, betonar EEB:s kemikaliepolitiska chef Tatiana Santos.

  Enligt Santos är plastleksaker de mest problematiska. En särskild utmaning är återvunnen plast om den leder till att ämnen som är förbjudna för flera år sen dyker upp i nya leksaker. Återvunnet material tillåts innehålla högre halter förbjudna ämnen än nya material.

  Santos kräver även bättre märkning av leksaker: ”Alla leksaker som tillåts i leksaksaffärer bör också ha en etikett med kemiska ingredienser och varningssignaler om det behövs, liksom de som finns för blekmedel eller liknande produkter. På så sätt kunde föräldrar se vilka kemikalier som finns i leksakerna de köper till sina barn och göra välgrundade val.”


  Su­permil­jö­blog­gen bevakar kemikalier. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skri­ben­ter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete.

  >Läs mer om vad vi vill göra här

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.