Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Orkanen Ida kan bli dyrast hittills – drabbar nu New York

  I New York utlyste borgmästaren undantagstillstånd när den våldsamma orkanen Ida drog in över staden. Den har orsakat flera dödsfall under sin väg genom USA och tros bli den mest kostsamma hittills, enligt FN:s meteorologiska organ WMO.

  Ida beskrivs som en av de kraftigaste orkanerna sedan mitten av 1800-talet. Den drog in över Louisiana i södra USA under helgen och åstadkom stor förödelse. Därefter fortsatte den norrut och och har skapat översvämningar, strömavbrott och annan förstörelse i flera delstater.

  För första gången någonsin gick USA:s vädermyndighet NWS ut med en varning för livshotande översvämningar i New Jersey och för andra gången i New York, skriver DN. Totalt utfärdade myndigheten över fem starka varningar för livsfara vid de kraftiga skyfall som orkanen drog med sig.

  TV-stationer och många tidningar, bland annat the Guardian, rapporterar nu i ord och bild från en stad i kaos, där stora delar av tunnelbanan står stilla och hela stadsdelar står under vatten. I Central park föll 80 millimeter regn under en enda timme.

  Antalet dödsoffer är ännu oklart och nu nämns siffran 40 omkomna. Skillnaden är stor med orkanen Katarina som orsakade närmare 2000 dödsfall i New Orleans i början av 2000-talet. Men spaningar som gjorts från luften visar mycket omfattande materiell förödelse. Många småsamhällen har drabbats av kraftiga översvämningar och en miljon människor saknar ström i Louisiana.

  I nyhetsrapporteringen görs så här långt ingen definitiv koppling mellan just orkanen Idas mäktighet och styrka och klimatuppvärmningen.

  Men i dagarna kom en FN-rapport som visar att olika slags väderkatastrofer blivit sju gånger vanligare under 50 år, rapporterar DN. Det handlar mest om stormar och torka och den ökade frekvensen är helt kopplad till det varmare klimatet.

  Trots den kraftiga ökningen av själva händelserna, har antalet omkomna minskat kraftigt, tack vare förbättrade anpassningsåtgärder av olika slag och utökade varningssystem, visar rapporten från WMO.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!