Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Nu har S och MP nått en överenskommelse om energipolitiken. Bland annat ska kärnkraftverken bli mycket dyrare att driva.
  S och MP är mitt uppe i regeringsförhandlingarna, och har nu nått en uppgörelse om energipolitiken. Vattenfalls planer på att bygga ny kärnkraft ska avbrytas och kärnkraften ska börja stå för sina egna samhällskostnader. Man ska även höja avgifterna för kärnavfall och införa en blocköverskridande energikommission för att trygga en långsiktigt hållbar energiöverenskommelse. Regeringens ingång i samtalen ska enligt överenskommelsen vara att kärnkraften måste ersättas med förnybar energi och energieffektivisering.
  I svensk media har uppfattningarna varit delade huruvida överenskommelsen är en seger eller förlust för MP. Först ut med nyheten var Sveriges Radio, som rapporterade att MP misslyckats med att få igenom sitt krav att stänga av två reaktorer inom kommande mandatperiod. S-ledaren Stefan Löfven kallade det att kärnkraftsfrågan går in i en analysfas. Flera andra medier har ställt sig mer frågande till vad överenskommelsen egentligen kommer innebära. MP säger att partiet fått igenom alla sina förslag i överenskommelsen och att de kommer kunna hålla sitt vallöfte om två stängda kärnkraftsreaktorer. De hävdar att de aldrig velat använda sig av politiska beslut för att stänga enskilda reaktorer, utan istället låta marknaden ta hand om det själv. Språkröret Åsa Romson uttalade sig till TT:

  Anledningen till att vi aldrig har drivit att man genom politiskt beslut ska gå in och stänga särskilda reaktorer är att då skulle man behöva en avvecklingslag. Det innebär att staten måste betala en massa pengar till energibolagen för att stänga redan olönsamma reaktorer. Vi måste se till att det är de som får stå för sina fulla kostnader.

  Förutsatt att kärnkraftverken inte klarar den ekonomiska belastning regeringsöverenskommelsen innebär så kan MP alltså få igenom sitt vallöfte. Redan nu har delar av den svenska kärnkraften svårt att gå runt. Supermiljöbloggen rapporterade senast igår om hur Oskarshamns kärnkraftverk går med miljardförlust varje år.
  Folkpartiets partiledare Jan Björklund rasar mot överenskommelsen och kallar den

  En rödgrön härdsmälta.

  Naturskyddsföreningens generalsekreterare Svante Axelsson däremot är mycket nöjd med energiuppgörelsen:

  Det här är en seger för miljörörelsens hårda arbete för att nå ett 100 procent förnybart energisystem. På punkt efter punkt kan vi nu få tydliga besked till marknaden om det som är framtidens energi.

  Nu återstår att se ifall överenskommelsen går igenom i riksdagen. Här kan du läsa vad Dagens Nyheter skriver om hur några av de övriga partierna tänker .
  Den hårt debatterade frågan om Vattenfalls planerade brunkolsgruvor i Tyskland nämns inte i uppgörelsen, men källor inom MP uppger till SMB att en separat överenskommelse om det kommer inom en snar framtid.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.