Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Översvämningsrisk i Phnom Penh tvingar befolkningen på flykt

  Foto: Pexels - allPhoto Bangkok

  En ny rapport sammanställd av kambodjanska rättighetsorganisationer visar att mer än en miljon invånare kan tvingas flytta från huvudstaden på grund av översvämningar.

  Den ökade risken för översvämningar beror på att stora ytor våtmarker har förstörts i samband med utvecklandet av Phnom Penh och byggandet av en satellitstad, rapporterar Reuters. Trots att Kambodja har godkänt internationella våtmarkskonventionen (Ramsar), har 1500 hektar våtmarker förstörts de senaste 15 åren för att ge plats åt lägenhetsbyggnader och industrier.

  Då Phnom Penh korsas av floderna Tonle Sap, Mekong och Bassac är staden redan utsatt för översvämningsrisk, särskilt under regnperioder. Förstörandet av våtmarker har gjort staden ännu mer sårbar.

  Sjöar och våtmarker, liksom översvämningsplaner, mangroveträsk och sumpmark minskar risken för översvämning, renar vattnet och bidrar till grundvattnet, sa Diane Archer, senior forskare vid Stockholm Environment Institute i Bangkok till Reuters.

  Trots det så tillåter man i många städer att expandera utan nödvändig stadsplanering eller djupgående analyser av miljöpåverkan¸ fortsatte hon.

  Rapporten varnar för att förlusten av våtmarker kommer ha allvarliga konsekvenser för människors livskvalitet. Utöver att en stor del av befolkningen kan tvingas flytta så kommer många som livnär sig genom jordbruk och fiske i våtmarkerna att förlora sysselsättning och fattigdomen öka.

  Dessutom spelar våtmarkerna en viktig roll som Phnom Penhs enda avloppsreningssystem som filtrerar och hindrar stadens avloppsvatten från att förorena fiskbestånden i Mekong och Bassac. Den kambodjanska regeringen hoppas kunna kompensera denna förlust genom att godkänna en avloppsanläggning som kostar 26 miljoner amerikanska dollar. Anläggningen kommer att finansieras genom stöd från Japans regering. Rapporten varnar dock för att reningsverket endast skulle kunna behandla omkring 2 procent av avfallet som flyter ut i våtmarkerna, vilket gör det till ett orimligt alternativ.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.