Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Paleontologer rasar mot regeringens förslag – menar att ett fossilfritt Sverige är omöjligt

  Även om regeringen bara skulle välja ut en tidsperiod, exempelvis kambrium, ordovicium eller silur, så skulle det inte gå att skapa ett fossilfritt Sverige, det anser Svenskt Paleontologliv, som är paleontologernas företrädare i Sverige.

  Det hela började förra sommaren när professor Johan Rockström, chef för Stockholm Resilience Centre, sommarpratade i Sveriges radio P1. I samband med programmet skrev han i ett inlägg:

  Vi behöver en ny berättelse för Sverige. Tänk om vi kunde, i en partiövergripande överenskommelse, slå fast att Sverige skall bli världens första helt fossilfria välfärdsnation (till 2030!). Det skulle (1) skapa stor entusiasm och kreativ kraft i Sverige (inte minst näringslivet skulle få sig en rejäl positiv skjuts), men också (2) skicka otroligt starka signaler internationellt.

  Supermiljöbloggen tyckte förslaget lät intressant och ägnade resten av sommaren åt att fråga en lång rad aktörer vad de tyckte. De flesta förhöll sig positiva och Johan Rockström fick själv avsluta artikelserien på Supermiljöbloggen där han återigen upprepade budskapet:

  Slutsatsen måste rimligen bli att nu är tidpunkten att vara politiskt modiga. Att våga höja blicken, tänka på lång sikt och lägga ett attraktivt och ambitiöst mål för Sveriges framtida utveckling, som bygger på en ny vision om en hållbar välfärd. För mig är det logiskt att detta översätts till en plan för att Sverige skall bli världens första fossilfria välfärdsnation.

  Stefan Löfven (S) var en av dem som måste ha lyssnat på professorns radioprogram och sedan läst artiklarna på Supermiljöbloggen. För i regeringsförklaringen bara några månader senare slog statsministern fast ett nytt mål för landet:

  – Sverige ska bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer.

  Och bara några veckor senare lanserade regeringen ett nytt initiativ, som man kort och gott kallade just för Fossilfritt Sverige. I ett pressmeddelande förklarade klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) upplägget så här:

  – Inom näringslivet, bland städer och kommuner finns redan ett stort engagemang. Det är väldigt positivt. Dessa aktörer spelar en huvudroll för att utveckla produkter och lösningar som behövs för det fossilfria samhället.

  Johan Rockström var märkbart nöjd över detta, och under ett anförande på ett seminarium som Naturskyddsföreningen och Kulturhuset Stadsteatern låg bakom sa han:

  – Vi har en regering i dag som faktiskt säger att Sverige ska bli ett av världens första fossilfria länder. Var kommer det här ifrån? Ja det kommer ifrån det enorma tryck som bara de senaste månaderna har lyfts fram. Först med Supermiljöbloggen som frågar alla politiska ledare: ”Ställer ni upp på att Sverige ska vara det globala exemplet för framgång och visa att en fossilfri nation kan vara världens bästa strategi för jobb, tillväxt och bra välfärd?”. Sen så har det här puttrat upp i systemet tack vare att det är lokalpolitiker, entreprenörer, företagsledare och miljörörelse som alla engagerar sig så mycket att det här på bara några månader nått ända upp i regeringskansliet. Och vi får då väldigt snabbt operationell verkstad.

  Men i dag, den 1 april, kommer alltså tung kritik mot både regeringen och Rockström.

  Svenskt Paleontologliv, som företräder paleontologerna i landet, menar att målsättningen är orealistisk och dyr, och talespersonen Sten Bergman säger i en kommentar till Supermiljöbloggen:

  – Även om regeringen bara skulle välja ut en tidsperiod, exempelvis kambrium, ordovicium eller silur, så skulle det vara i princip omöjligt att skapa ett fossilfritt Sverige. För att inte tala om att det kommer bli oerhört dyrt. Jag kan förstås se en fördel i att paleontologerna får ökade resurser under de kommande åren, men det här känns inte seriöst utan som att regeringen snarast försöker plocka billiga politiska poänger.

  Enligt Sten Bergman hade Johan Rockström visserligen en poäng när han i somras på Supermiljöbloggen beskrev hur pass storskalig en sådan här satsning behöver vara för att lyckas:

  Det är en stor uppgift att bli världens första fossilfria välfärdsnation till 2030! Hela nationen kommer att behöva kavla upp ärmarna. Det måste bli ett gemensamt nationellt projekt. Det måste drivas av en vision, entusiasm och en enastående envishet. Alla måste ställa upp. Min känsla är att medborgare, företagsledare, trossamfund, och civilsamhälle, är med på båten. Inte bara det, min känsla är även att berättelsen om Sverige som världens första fossilfria nation, om en framgångsrik väg till en hållbar välfärd, ses av de flesta som en positiv vision.

  Men Sten Bergman är ändå övertygad om att Sveriges snart tio miljoner invånare inte kommer kunna klara av att göra landet helt fossilfritt, i alla fall inte till år 2030.

  – I dagsläget kan jag inte se att det är möjligt. Delvis är det naturligtvis en fråga om pengar och konkurrenskraft, men det är också en fråga om tekniska möjligheter. Det finns faktiskt inte den teknologin i dag, säger Sten Bergman till Supermiljöbloggen.

  Varken klimat- och miljöminister Åsa Romson eller professor Johan Rockström har gått att nå för en kommentar.

  ____
  Läs också:
  Allt är löst – planet B hittad!
  Centern lanserar premie för ”supermiljöflygplan”
  Dagens Nyheter planerar ny bilaga – DN Miljö
  Vattenfall inför kolfri måndag i Tyskland

  Hej SMB-läsare!
  Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Hej SMB-läsare!
   Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra