Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Miljöfakta Nyheter

  Pappersmugg ingen miljöhjälte – flergångsmuggen bättre

  Ny lagar och regler för bättre miljö Foto: Håll Sverige rent

  Att byta plastmuggen mot pappersmugg har länge setts som en miljöåtgärd. Men att att använda flergångsmugg är betydligt bättre än både plast- och pappersmugg, visar en ny studie.

  Risker både för natur och människa

  Inom FN pågår ett arbete där världens länder förhandlar om ett bindande avtal som ska få spridningen av plast i naturen att upphöra. Professor Carney Almroth vid Göteborgs universitet sitter med i ett råd av forskare, SCEPT (Scientists Coalition for an Effective Plastics Treaty), som bidrar med vetenskapliga bevis i detta arbete. Hon har tillsammans med kollegor i en studie konstaterat att pappersmuggar kan vara lika giftigt som plastmuggar.

  Plast även i pappmuggen

  Bioplast som används på insidan av pappersmuggar kan vara giftig och innehålla minst lika många kemikalier som konventionell plast. Plastfilmen i pappersmuggar används för att muggen ska tåla vätska eller fett bättre. Plastfilmen består ofta av polylaktid, PLA, som är en plast som tillverkas med sockerrör, majs eller kassava som bas. PLA är därför fossilfri, vilket kan ses som en fördel. PLA är en så kallad bioplast som kan brytas ner snabbare än oljebaserad plast under rätt förhållanden, men forskarnas studie visar alltså att den ändå kan vara giftig. Det finns stor risk att bioplast stannar kvar i naturen och då tas upp i vävnaden hos djur och människor.

  Lösningen ligger i beteendeförändring

  De senaste åren har många rapporter, bland annat Normskifte under Delegationen för cirkulär ekonomi, lyft behovet av att understödja beteendeförändringar för att åstadkomma tillräcklig effekter för hållbar utveckling. Naturskyddsföreningen är en annan aktör som länge förespråkat förändrad konsumtion.

  Professor Carney Almroth är inne på samma linje, och säger på Göteborgs universitets hemsida att:

  När engångsprodukterna kom efter andra världskriget bedrevs stora kampanjer för att lära människor att slänga produkterna, det var ovant! Nu behöver vi skifta tillbaka och komma bort från engångsanvändandet. Det är bättre att ta med en egen mugg när du köper take away-kaffet. Eller för all del, sitt ner och drick ditt kaffe på plats ur en porslinsmugg.

  En viktig åtgärd är alltså att börja använda flergångsmugg, något som idag är ganska ovanligt i större skala i Sverige.

  Läs mer om studien i Environmental Pollution.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.