Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  PFAS i danskt havsskum förgiftade betande kor

  Kor som betat i strandängarna på den jylländska västkusten har fått i sig skadliga mängder av PFAS-kemikalier. På okänt sätt har PFAS-ämnena koncentrerats i havsskum som sedan blåst in över betesmarken.

  De 180 nötkreaturen betade nära havet söder om Limfjordens mynning i Nordsjön. Danmarks miljömyndigheter har blivit mycket aktiva efter en uppmärksammad PFAS-förgiftning av både kor och människor, som lett till skärpta gränsvärden för PFAS.

  Många områden runt om i Danmark undersöks nu noga. Det har visat sig att den lömska ”evighetskemikalien” hittas på väldigt många platser. Även i sådana halter att det finns hälsorisker. Analyserna av PFAS-halten i kornas blod har lett till ett beslut i danska motsvarigheten till Livsmedelsverket, Födevarestyrelsen, att korna nu inte får slaktas för att användas som mat.

  Ägaren till korna måste nu låta dem beta på icke förorenad mark i ytterligare minst ett år för att kemikaliehalterna i dem ska sjunka. Någon kompensation för merkostnaderna kommer han inte att få, enligt uppgifter i Ekstrabladet.

  Undersökningarna längs den danske västkusten har också visat att änder har PFAS i sig, vilket har lett till att andjakt förbjudits i väntan på ytterligare undersökningar.

  Att PFAS återfinns i skummet som bildas vid vågor och blåst beror på att kemikalierna är spridda överallt i själva havsvattnet. Hur koncentrationen sker och spridningen in över land sker ska undersökas ytterligare.

  Det finns i havsskummet för att det finns i havet, och PFAS vill tydligen väldigt gärna vara precis i gränslandet mellan luft och vatten, säger Region Midtjyllands projektledare Halfdan Sckerl till danska radion.

  PFAS, en grupp om över femtusen långlivade, i vissa fall onedbrytbara, substanser är nu föremål för en genomgripande omvärdering.

  EU förbereder utfasning av PFAS från den inre marknaden

  De har använts under flera decennier inom en lång rad områden, som brandsläckning, impregnering av textilier, skidvallor, kosmetika och husgeråd. Efter larm om skador på immunsystem, fertilitet och om förhöjd cancerrisk förbjöd EU redan år 2009 den enskilda PFAS som ansågs mest skadlig, PFOS.

  EU:s kemikaliemyndighet arbetar just nu för en så stor utmönstring av PFAS som möjligt från den inre marknaden, vilket SMB berättat om i flera artiklar tidigare. Nya och strängare gränsvärden för PFAS i dricksvatten är också på gång i Sverige, med Livsmedelsverket som ansvarig myndighet, se SMB:s artikel.

  Men i väntan på förbud och skärpta gränsvärden fortsätter spridningen och läckaget, inte minst till grundvatten av kemikalien. Och även i Sverige har mätningar och dokumentationen av PFAS accelererat under senare tid. Precis som i Danmark återfinns kemikalierna på många platser och i skilda miljöer, vilket Svt Småland gav exempel på i veckan.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.