Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  PFAS i skönhetsprodukter hotar miljön

  Kosmetiska produkter är en betydande källa till PFAS i miljön, visar en ny studie från IVL.

  I den nya studien, som gjordes på uppdrag av Naturskyddsföreningen, har man beräknat hur mycket poly- och perfluorerade alkylerade ämnen (PFAS) som kan släppas ut till miljön från skönhetsprodukter i Sverige. Man har kombinerat data på hur mycket olika skönhetsprodukter innehåller PFAS med produkternas försäljningsstatistik.

  Resultatet visar att mängden PFAS som släpps ut från dessa produkter är mellan 38 och 1500 kilo per år i Sverige. I beräkningen har man tagit hänsyn till alla PFAS-ämnen som kan förekomma i produkterna. Om man istället gör beräkningen med bara de PFAS-ämnen som mäts rutinmässigt med dagens mätmetoder blir siffran bara 1,7 kilo.

  Studien visar att mörkertalet för PFAS i kosmetika och många andra konsumentprodukter är väldigt stort. De mätmetoder som vanligtvis används i dag fångar bara upp ett fåtal av de PFAS-kemikalier som finns vilket gör att vi tenderar att underskatta utsläppen till miljön, säger Robin Vestergren, forskare på IVL.

  Dessa siffror indikerar att kosmetiska produkter kan vara en betydande källa för PFAS-spridning till miljön. Samtidigt visar det stora spannet att det finns osäkerheter i beräkningarna. Även om vi kommer betydligt närmare verkligheten med dessa beräkningar så vill vi understryka att det behövs större transparens från industrins sida kring vilka ämnen som används i kosmetika för att få en komplett bild av utsläppen, säger Robin Vestergren.

  PFAS är en kemikaliegrupp som används brett i olika konsumentprodukter på grund av dess vatten- och smutsavstötande egenskaper. De används bland annat som ytbehandling i utomhuskläder, skor, stekpannor och matförpackningar, men även som ingrediens i kosmetiska produkter. Det finns cirka 5 000 olika varianter av dessa ämnen men enbart tiotal av dem är reglerade. Eftersom PFAS är väldigt långlivade samlas de i människor och miljön över tid.

  För att få bot på problemet med PFAS krävs det, enligt IVL, bredare lagstiftning som omfattar PFAS i konsumentprodukter som en grupp istället för som enskilda kemikalier. Även Europeiska miljöbyrån (EEA) har tidigare lyft grupperingen som en nödvändig åtgärd.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!