Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Piratfiskare kommer undan åtal till följd av nedskärningar

  Allt färre piratfiskare grips i engelska och walesiska vatten. Åtal, varningar och inspektioner har de senaste åren sjunkit efter nedskärningar vid den brottsbekämpande myndigheten, skriver The Guardian.

  Den kraftiga minskningen uppdagades av myndigheten Marine Management Organisation (MMO) och släpptes sedan vidare till Greenpeace. Rapporten visar att antal åtal år 2014 och 2015 sjönk till 14 i relation med ett genomsnitt på 23 de tre tidigare åren. Skriftliga och muntliga varningar har sjunkit med 66 och 53 procent de senaste fem åren och inspektionerna av fisktransporter har nästan halverats sedan 2013.

  Att minska åtgärderna mot olagligt fiske, en verksamhet som drar in multimiljoner pounds, innebär stora risker för det marina livet. De som tidigare blivit dömda för allvarliga fiskebrott är dessutom fria att ohämmat fortsätta sitt fiske efter avtjänat straff.

  MMO finansieras av departementet för miljö, livsmedel och landsbygdsfrågor. Avdelningen har drabbats av trettioprocentiga budgetnedskärningar sedan 2010-11 och antalet anställda minskade med tio procent under bara förra året. Prof Callum, expert inom marint bevarande på Yorks universitet, oroas av utvecklingen:

  På grund av färre inspektioner och att allt färre fälls har olovligt fiske kommit att bli normal affärspraxis för vissa aktörer, säger han.

  Will McCallum, chef för havsavdelningen på Greenpeace UK, delar uppfattningen om hur kontrollerna är avgörande i skyddandet av den marina miljön:

  Att lagarna genomförs korrekt är helt avgörande för att skydda vår havsmiljö. Genom att skära ned på kontrollerna sänker den brittiska regeringen garden i kampen mot olagligt fiske. Detta orsakar inte bara risker för fiskbeståndet och det marina livet, det straffar också de företag som följer reglerna.

  En taleskvinna hos MMO bemöter kritiken med:

  MMO arbetar för att bemästra den svåra balansen mellan hållbara fiskebestånd och behovet av fiskenäringen. MMO har investerat betydande resurser i att vidta proportionella åtgärder och att komma till överenskommelse genom andra metoder än åtal.

  Hon berättar vidare att MMO:s anställda också utbildas och vägleds i arbetet för att förhindra olagligt fiske och att de samarbetat med andra organisationer i övervakning och verkställande.

   

   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.