Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Plast funnen på havets djupaste plats

  Foto: Ben Mierement, NOAA NOS (ret.)

  Djuphaven är kraftigt förorenade med plast. Det kan forskare konstatera efter att de har hittat plastföroreningar i Marianergraven, världens djupaste plats. Detta visar att plastföroreningar når världens mest avlägsna och känsliga ekosystem. 

  Nära Challengerdjupet i Marianergraven har forskarna nu hittat de högsta nivåerna av mikroplaster hittills uppmätta i haven. Marianergraven är en smal, v-formad avgrund som därför fångar sjunkande partiklar.

  Ny forskning från runtom i världen visar att mikroplastföroreningar förekommer i Storbritanniens sjöar och floder, grundvatten i USA, längs spanska kusten, i Yangtze-floden i Kina. Det har till och med hittats mikroplaster i jord högt uppe i de schweiziska Alperna. Forskarna bakom Alp-studien kunde inte dra någon annan slutsats än att de färdats dit med vinden.

  Mikroplaster hittas nu på precis överallt, men vi vet ännu inte vilka risker de för med kan föra med sig. Det är ingen mening att se tillbaka om 20 års tid och säga ‘Om vi ändå hade insett hur illa det var’. Vi måste övervaka våra vatten nu och vi behöver fundera ut, som land och som värld, hur vi kan minska vår plastberoende”, säger Christian Dunn vid Bangor University, Wales, till The Guardian. 

  Inte ens Arktis är fritt från mikroplaster. En studie från förra året hittade mikroplast som frusit in i den arktiska isen. Mikroplast har också visat sig skadligt för marint liv, när det misstas för mat. I en ny brittisk studie hittades mikroplaster i alla däggdjur som testades. Så avlägset som i Amazonas har plastpartiklar hittats i 80% av undersökta fiskarter.

  Föga förvånande är det då att mikroplaster också finns i vårt kranvatten i Europa. Enligt en studie från 2017 fanns plastpartiklar i kranvatten runtom i världen, och en studie från förra året hittade mikroplast i mänsklig avföring i Europa, Ryssland och Japan.


  SMB bevakar de globala plastföroreningarna. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete.

  >>Läs mer om vad vi vill göra här

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra