Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Plasten hotar korallreven

  CC0 Foto: Lisa Deutsch

  Forskare har undersökt 150 korallrev i Stilla havet och Indiska oceanen. De fann att över 11 miljarder plastbitar har fastnat i de undersökta reven. Plasten skadar de redan hårt ansatta korallerna och verkar öka risken för att de drabbas av sjukdomar. 
  Av de 8 miljoner ton plast som flyter ut i haven varje år fastnar en stor mängd i korallernas strukturer. Det gör att mindre syre och solljus når korallerna, vilket försvagar dem. Då plasten också kan föra med sig mikroorganismer och bakterier blir korallerna lättare angripna. Den stora studien räknar också med att mängden plast i Indiska Oceanen kommer öka med 40 procent till 2025 om inget görs.
  Korallrev är inte bara fina, utan är skyddsbarriärer mot tsunamis och utgör barnkammare för mängder av fiskarter som är viktiga för människan. Omkring 500 miljoner människor är beroende av korallrev för sin försörjning, mycket genom turisminkomster. Gratistjänsterna korallerna ger varje år har uppskattats till 30 miljarder dollar.
  Korallblekning är det största hotet mot korallerna och är en följd av ett gradvis varmare och surare hav. I Stora barriärrevet, världens största korallrev, är redan hälften av korallerna döda eller döende och om utvecklingen fortsätter kan i stort sett alla världens koraller ha dött 2050. Havets uppvärmning och försurning orsakas båda av koldioxidutsläpp.
  Vad har koldioxidutsläpp och plast gemensamt? Jo, de kommer oftast från något svart klibbigt som vi borde lämna i marken.
   

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.