Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Plastföroreningar upptäckta i luften

    Ninaras foto av Gurgaon Cyber City, Delhi Foto: Ninara på Flickr

    Problemen som plastavfall orsakar i vatten är välkända. Nu visar ny forskning att plast även bidrar till att förorena luften, rapporterar the Guardian. 

    SMB har tidigare rapporterat om plasten i havet, något som det talats mycket om. Den nya forskningen som The Guardian rapporterat om visar på hur plast även förorenar luften. Hushållssopor som innehåller plast och som förbränns utan nödvändiga filter har upptäckts vara en huvudsaklig orsak till vissa typer av av luftföroreningar i indiska städer. 

    Upptäckten gjordes i New Delhi och Chennai, som förbryllande nog har en tätare så kallad smog, tät förorenad dimma, än exempelvis Peking som också är en mycket förorenad stad. Forskarna fann då att smogen i New Delhi och Chennai innehöll fler små kloridpartiklar än väntat, som i sin tur samlat fler vattendroppar i smogen.

    Vanligtvis återfinns kloridpartiklar nära kuster, där partiklarna kommer upp från havsvattnet. Att även New Delhi, som inte är en kuststad, hade smog med höga halter kloridpartiklar var därför ett mysterium.

    Efter att ha undersökt olika typer av potentiella källor, upptäckte forskarna att det kemiska fingeravtrycket från kloridpartiklarna matchade förbränningen av hushållsavfall som innehåller plast. Efter vidare undersökningar såg man att det var själva förbränningen av plasten som orsakade de höga halterna av kloridpartiklar i luften. 

    Kloridpartiklarna från den brända plasten orsakade inte bara en extra tät smog, utan även kemiska reaktioner som bland annat lett till marknära ozon. Den täta smogen är farlig för hälsan och beräknas dessutom minska avkastningen av vissa indiska grödor med 20 till 30 procent. 

    Plast orsakar även koldioxidutsläpp vid förbränning. Forskare från Londons King’s and Imperial Colleges har uppskattat att sotet från förbränning av avfall har en global uppvärmningspåverkan motsvarande 2 till 10 procent av de globala koldioxidutsläppen. Dessutom orsakar bränd plast stora mängder dioxiner och andra slags giftiga föroreningar.

    I moderna avfallsanläggningar undviks den här typen av luftföroreningar genom att filter används, men i låginkomstländer hamnar uppemot 90 procent av avfallet i öppna soptippar eller bränns utomhus. I studien från Indien kom forskarna fram till att en förbättrad avfallshantering måste prioriteras, men även till att en eliminering av plastföroreningar kräver en förändrad produktion och användning av plast.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.