Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Plasttillverkning kan minska koldioxidutsläpp

  Foto: Pixabay

  Minska koldioxidutsläppen genom att tillverka plast, är det möjligt? DN publicerade nyligen en artikel där en forskargrupp vid det Amerikanska Energidepartementet lyckats skapa det annars så koldioxidkrävande ämnet eten ur genmodifierade cyanobakterier, det vi till vardags kallar blågröna alger.

  Att tillverka det viktiga ämnet eten från cyanobakterier, eller blågröna alger som de också kallas, skulle inte enbart sluta bidra till ökade halter koldioxid i luften. Det skulle även kunna bidra till en minskning av koldioxid i atmosfären. En amerikansk forskargrupp tror sig nu ha lyckats komma på lösningen, enligt en artikel i DN.

  Med hjälp av den naturliga fotosyntesen, det vill säga växtens förmåga att med hjälp av vatten, koldioxid och energi bilda kolhydrater, kan cyanobakterierna ta upp 3 gånger så mycket koldioxid från luften mot den mängd eten som bildas, vilket i försöken har lett till en så kallad kolsänka. Algerna tar in mer koldioxid än vad de släpper ut. Detta kan ske då cyanobakterierna använder sig av koldioxid för att bilda eten.

  Eten är en av de viktigaste råvarorna i plast och tillverkas idag framförallt ur råolja och naturgas. Det finns mindre produktion och ett antal försök att tillverka eten av bland annat sockerrör och cellulosa. Vid traditionell, oljebaserad tillverkning släpps det ut 3 ton koldioxid för att bilda ett ton eten, det vill säga tvärtom mot den nya metoden.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.