Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Skogsområden i Jämtland och Västernorrland med höga naturvärden är avverkningsanmälda av skogsbolaget SCA och hotas att kalhuggas. Nu uppmanar miljörörelsen att istället skydda skogsområdena.

  Över ettusen fynd av signalarter och rödlistade arter gjordes i fyra skogsområden under forskningsresan 2023. Forskningsresan är en ideell inventeringsvecka som anordnas av Naturskyddsföreningen och Skydda Skogen varje år. Nu presenteras den fullständiga rapporten från 2023.

  Totalt fyra områden inventerades i Jämtland och Västernorrland. Tre skogspartier vid Rätan ligger i nära anslutning till befintliga naturreservat, och visar sig ha höga naturvärden, som ändå inte är skyddade. Ett fjärde område ligger öster om Ytterdal, och är delvis redan avverkningsanmält, trots att det hittades skyddsvärda arter även där.

  “Vi vill att de tre skogsområdena vid sjön Horten ska ingå i Länsstyrelsens naturreservatsförslag och att det fjärde naturskogsområdet på 380 hektar vid Örasjöberget blir formellt skyddat”, säger Elin Götmark, talesperson för Skydda Skogen.

  Demonstration i Sundsvall

  Forskningsresan 2022 ägde rum vid Vargtjärn i Ånge kommun, Västernorrland. Inventeringen visade 38 arter som löper risk att dö ut i Sverige, i ett område som SCA avverkningsanmält. Efter påtryckningar från miljörörelsen drog bolaget tillbaka anmälningarna, men nu har det anmält delar av området igen.

  Den 18 januari samlas miljörörelsen utanför SCA:s huvudkontor i Sundsvall för att demonstrera mot avverkningsanmälningarna. Representanter från Skydda Skogen, Fridays For Future och Naturskyddsföreningen kommer att närvara, samt överlämna ett öppet brev tillsammans med inventeringsrapporterna till SCA.

  Vi protesterar mot SCA:s klimatskadliga avverkningsmetoder tillika dess systematiska avverkningar av oersättliga skogar med höga naturvärden”, skriver Skydda Skogen i ett pressmeddelande. 

  Miljörörelsen påpekar även att det klimatskadliga skogsbruket som SCA bedriver påverkar både den biologiska mångfalden, och rennäringen negativt.

  “SCA hade sin högsta nettoomsättning någonsin, på över 20 miljarder kr år 2022 – en framfart som den biologiska mångfalden, klimatet, närboende och urfolk fått betala ett oerhört högt pris för”, skriver Fridays For Future i ett inlägg på sociala medier.

  I december 2023 annordnades en blixtdemonstration utanför SCA:s huvudkontor, med samma budskap. I samband med den kommenterade SCA att de följer lagstiftningen, och att Skogsstyrelsen inte har haft några invändningar.

  Faktarutan

  Forskning från 2021 visar att skogsindustrin är den största utsläpparen av koldioxid bland Sveriges industrier. Skogsbruket släpper totalt ut cirka 80 miljoner ton koldioxid varje år. Skogsindustrin hävdar att utsläppen blir netto noll i och med att nya träd planteras, som binder koldioxid, vilket också är anledningen till att siffrorna inte syns i Sveriges officiella utsläppsstatistik.

  Forskare påpekar däremot att kalhyggen fortsätter släppa ut koldioxid även efter avverkningen, och att det därtill tar tiotals år för träden att hinna växa så pass att de kompenserat för de ursprungliga utsläppen. Det är tid vi inte har om vi ska klara Parisavtalet.

  200 forskare har nyligen enats om att världens skogar har stor kapacitet att lagra kol, om de inte avverkas. Det ses som en viktig del av att bromsa klimatkrisen, kombinerat med att fossilutsläppen måste minska.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.