Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Rädda igelkottarna under valborg

  Igelkott Foto: Denis Defreyne
  Under valborg kan djur som igelkottar, fåglar eller katter ha flyttat in i brashögarna. Därför är det väldigt viktigt att titta innan brasan tänds så att eventuella bostadsgäster kan få flytta ut innan de får det hett om öronen. Taggar, fjädrar och päls skyddar dåligt mot eld.

  Här är vad du kan göra för att rädda djurens liv:
  • Lasta om eller flytta din rishög. Då får djuren en chans att fly innan brasan tänds.
  • Om rishögen är för stor och inte går att flytta: Lyft upp bråte och undersök högen så noga det går. Finns det tecken på liv? Hörs det några ljud?

  Naturskyddsföreningen och Djurambulansen har tillsammans med Kottecentralen gjort kampanjer i sociala media för att uppmärksamma problemet. Kampanjerna har gått bra och har tillsammans fått över 57 000 delningar. Enligt Kottefonden har igelkottarna under de senaste 20 åren minskat kraftigt och är sedan 1972 totalfridlyst i hela Sverige.

  Vad huvudorsaken är vet man inte i nuläget. Man städar sina gårdar mycket noggrant idag. Förr hade man komposthögar, buskar, häckar och mer ogräs på tomten där igelkotten trivs bäst. Lantbruket har också en stor del i det hela då man håller kliniskt rent runt åkermarken. Trafiken skördar många kottar och även fritt springande hundar är orsak till svåra skador och dödsfall!

  Andra tips på hur du kan hjälpa igelkotten hittar du här.

  Igelkott
  Igelkott Foto: Daniel Wehner

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.