Rapport listar 62 möjliggörare för en mer hållbar konsumtion
En ny rapport visar på 62 faktorer, så kallade möjliggörare, för en mer hållbar konsumtion. Välbehövligt då nuvarande konsumtion är långt ifrån hållbar.
Världen konsumerar som aldrig förr, i Sverige har konsumtionen ökat stadigt de senaste 30 åren. Samtidigt underskattar svenskarna sin konsumtion och tror istället att den minskar. Faktum är att endast åtta av 135 länder gör slut på jordens resurser snabbare än vi svenskar.
I och med detta välkomnas initiativ som det inom forskningsprogrammet Mistra Sustainable Consumption, där forskare i en rapport identifierat de 62 möjliggörarna för en mer hållbar konsumtion. Dessa möjliggörare som identifierats kan kopplas till hållbar konsumtion av mat, semester och heminredning.
Ett urval av möjliggörarna i rapporten är krav på förbättrad hållbarhet, reglering av marknadsföring, koordination av värdekedjan, icke-polariserande kommunikation, skatter på ohållbar konsumtion samt subventioner på hållbar konsumtion och utdelande av konsumtionsrätter för ohållbar konsumtion som kött och flyg.
Åsa Svenfelt, docent vid KTH och en av rapportens författare, beskriver en möjliggörare som hon är extra förtjust i:
Måste jag välja en så tror jag mycket på att ”styra mot alternativa välfärdsmått”, det vill säga att låta andra indikatorer styra beslutsfattande än sådana som mäter ekonomisk aktivitet.
Möjliggörarna beskrivs som förslag och idéer från forskningen som ska kunna nyttjas som en verktygslåda med rekommendationer och inspiration för styrning och förändring. Verktygslådan ska exempelvis kunna ge stöd till politiker och andra beslutsfattare på både nationell och lokal nivå samt inom företag och andra organisationer.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till