Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Rapport ses som ”dödsstöten” mot kärnkraftsreaktor

    Foto: OKG

    Allvarliga brister måste åtgärdas om fortsatt drift ska vara möjlig.
    OKG, som driver de tre kärnkraftsreaktorerna i Oskarshamn, har bedömt sin reaktorer O2 ur ett strålsäkerhetsperspektiv, något som måste göras med alla reaktorer minst vart tionde år. Nu har Strålsäkerhetsmyndigheten granskat OKG:s bedömning och kommit fram till att bristerna är så allvarliga att OKG måste komma med en ny redovisning senast 2017.
    Strålsäkerhetsmyndigheten skriver i ett pressmeddelande att man ”ser brister i redovisningen, i anläggningen och i hur OKG bedriver sin verksamhet”. I sin rapport (pdf) förklarar myndigheten:

    Bedömningen är därför att Oskarshamn 2 i dagsläget inte har förutsättningar för drift till 2020, om inte ytterligare analyser och åtgärder genomförs för att skapa dessa förutsättningar.

    Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige, säger i ett pressmeddelande att ”det här kan mycket väl vara dödsstöten för O2”.
    Sedan tidigare är det känt att OKG går med kraftig förlust, där kärnkraftverket beskrivits av SVT Nyheter som en ”ekonomisk mardröm”. OKG gjorde tidigare i år klart att man påbörjat förberedelser för stängning av den äldsta reaktorn, O1:an, något som bland annat Ny Teknik skrivit om, och vad gäller O2:an, som fyller 40 år i år, så har den reaktorn stått stilla i ett och ett halvt år. Anläggningen, skriver OKG, beräknas återstartas i sommar. Men då OKG sedan 2012 varit under så kallad särskild tillsyn, innebär det enligt SSM att OKG måste ”få myndighetens godkännande innan någon av reaktorerna får startas efter planerade eller oplanerade avställningar”.
    Samtidigt beslutade regeringen i förra veckan om höjd kärnavfallsavgift för perioden
    2015-2017, där avgiften som kärnkraftsindustrin betalar till Kärnavfallsfonden ska öka från dagens i genomsnitt 2,2 öre per kilowattimme producerad kärnkraftsel till fyra öre.
    Till det kan även läggas ökade kostnader i och med att Strålsäkerhetsmyndigheten nyligen beslutade att de svenska kärnkraftverken senast år 2020 ska ha ett oberoende system för kylning av reaktorhärden. Enligt Eon, som äger majoriteten av OKG, bedöms investeringarna kopplat till oberoende härdkylning  till omkring tre miljarder kronor för OKG.
    Ingemar Engkvist, vd på Eon Kärnkraft Sverige, kommenterade kostnaderna i höstas i ett pressmeddelande:
    – Vi riskerar att hamna i ett läge där produktionsanläggningar inom en snar framtid blir olönsamma och måste avvecklas, tidigare än planerat.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.