← Tipsa oss!
Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

Rapport: Svensk klimatpolitik kan bidra till utsläppsläckage

Svensk klimatpolitik måste bygga både på nationella klimatmål samt insikten att handlingar här får konsekvenser i andra delar av världen. Det framgår av en ny rapport från Konjunkturrådet som uppmärksammar den viktiga skillnaden mellan minskade och omlokaliserade utsläpp.

De svenska utsläppsminskningarna har planat ut. Om man tittar på utsläppen som sker på svensk mark så har dessa minskat med mindre än en procent årligen under de senaste tre åren, trots att minskningen skulle behöva ligga på någonstans kring femton procent per år om Sverige vill hålla sig inom ramarna för Parisavtalet.

Nu menar en ny rapport från Konjunkturrådet att den svensk klimatpolitik inte bara är ineffektiv, utan också i hög grad riskerar bygga på ökade utsläpp i utlandet – så kallade utsläppsläckage.

Ett exempel är att en alltför snabb övergång till elbilar i Sverige leder till att exporten av förnyelsebar el till våra grannländer minskar, vilket riskerar bidra till en ökad kolanvändning i Tyskland och Polen.

Sådana kedjereaktioner kan göra att vad som på pappret ser ut som en utsläppsminskning från ett svenskt perspektiv faktiskt leder till ökade totala utsläpp.

För att undvika liknande situationer måste omställning ske samstämmigt över nationsgränser.  Detta gör att klimatbistånd samt lobbande för åtstramade utsläppskrav inom EU borde ha hög prioritet inom svensk klimatpolitik. 

Trots detta röstade Sverige för mindre än två veckor sen nej till att vara med och finansiera EU:s omställningsfond med argumentet att medlemsavgiften måste hållas nere.

Ett annat problem med den svenska klimatpolitiken som framför i rapporten är att värnandet av konkurrenskraft ofta krockar med klimatmålen. Till exempel när patent tas på utsläppsminskande innovationer, ofta utvecklade med stöd av klimatpengar, som därmed inte får någon spridning utanför Sveriges gränser.

För att få samstämmighet mellan den svenska klimatpolitiken och det överordnade målet att minska de globala utsläppen krävs att policystiftare kan hålla flera saker i huvudet samtidigt. Ett sätt att göra detta är att arbeta med flera olika komplimenterande klimatmål där man särskilt tittar på effekterna av svensk export och import.


SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till Kopierad123 270 12 33

Läs vad vi vill göra
Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till Kopierad123 270 12 33

Läs vad vi vill göra