Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Rättsprocessen om blybarnen har inletts

  I torsdags inleddes den omtalade rättsprocessen mot svenska gruvföretaget Boliden. 1985 dumpades 20 000 ton giftigt avfall på öppen gata i den chilenska regionen Areca. Nu stämmer 820 bybor företaget efter att ha drabbats av cancer och neurologiska problem.

  Avfallet från Rönnskärsverken såldes för slutförvaring till ett chilenskt företag, mitt under Pinochets diktatur. Tunnorna lämnades helt öppet mitt i byn Polygono. Där användes de bland annat som lekplats för barn, vars föräldrar inte kände till vad tunnorna innehöll.

  Boliden menar att det är orimligt att de ska ta ansvar för vad som händer med avfallet efter att de har sålt det.

  SMB har tidigare skrivit om den unika stämningen, som syftar till att ge de sjuka byborna ersättning för sjukvårdskostnader, sveda och verk.

  Troligtvis kommer rättegången i Skellefteå Tingsrätt att tillämpa Chilensk lagstiftning, vilket är utmanande för de svenska jurister som arbetar med fallet.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.