Regeringen: Exponeringen av bisfenol A ska minska
En särskild utredare ska kartlägga i vilka varor som bisfenol A finns. Dessutom ska utredaren ta fram förslag till åtgärder som kan minska vår exponering för det hormonstörande ämnet.
Bisfenol A är ett hormonstörande ämne som misstänks kunna skada fortplantningsförmågan. Ändå används det i stora mängder. Exempelvis finns det i plaster i olika livsmedelsförpackningar och i termiskt papper som kvitton och biljetter.
Vissa politiska åtgärder har dock satts in de senaste åren. EU förbjöd under 2010 till exempel nappflaskor med bisfenol A och sedan förra året är det förbjudet att ha ämnet i ytskikt i barnmatsburkar och andra förpackningar för livsmedel som är avsedda för barn under tre år.
Men den svenska regeringen vill göra mer på området, och i ett pressmeddelande säger miljöminister Lena Ek (C):
– För att kunna minska exponeringen av bisfenol A behöver regeringen konkreta åtgärdsförslag.
Som ett led i detta beslutades i förra veckan om att dra i gång en kartläggning som ska resultera i just förslag på hur exponeringen – särskilt när det gäller bisfenol A i material som kommer i kontakt med livsmedel – kan minskas. I utredningsdirektivet (pdf) skriver regeringen:
Källorna till befolkningens exponering för bisfenol A är inte väl kända. Användningen av ämnet är spridd inom en rad produktområden.
Uppdraget ska redovisas senast den 31 december i år. Som särskild utredare har regeringen utsett Anders Turesson, som mellan 2001 och 2010 var svensk chefsförhandlare i de internationella klimatförhandlingarna och som därefter har varit huvudsekreterare och koordinator för Miljöforskningsberedningen. Supermiljöbloggen gjorde häromveckan en längre intervju med Turesson som kan läsas här.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till