(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

Regeringen pressas om EU:s klimatmål

Foto: Anders Hellberg

Vänsterpartiet kräver nu besked från miljöministern om hur regeringen egentligen ställer sig till en skärpning av EU:s klimatmål, från -20 till -30 procent.

Frågan om EU:s 2020-mål är fortfarande långt ifrån löst. För några veckor sedan skrev Supermiljöbloggen en artikelserie om målet där det stod klart att Centerpartiet, Kristdemokraterna, Folkpartiet, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet alla vill att Sverige ska verka för att EU skärper sitt klimatmål från -20 till -30 procent, minst, oavsett vad andra länder utanför EU gör. Samtidigt är Moderaternas position att en höjning av EU:s mål kan ske först efter det att länder utanför EU gjort jämförbara åtaganden vad gäller utsläppsminskningar. Det är också denna position som den svenska regeringen har.

I förra veckan när klimatpolitiken debatterades i riksdagen kritiserades regeringens position från flera håll, men inte bara från oppositionen utan även från flera av regeringspartierna. Nedan är några exempel på hur det lät när klimatmålet kom på tal:

Irene Oskarsson (KD):
– Som kristdemokrat ser jag gärna att EU i morgon lyfter det till 30 procent.

Anita Brodén (FP):
– Vi anser att EU:s klimatstrategi 20-20-20 måste skärpas. Vi har pratat om 30 procent. Det är oerhört angeläget att vi driver på så att det verkligen sker inom ramen för EU (…).

Roger Tiefensee (C):
–  Löftet om att i efterhand höja till minus 30 är inget spelkort längre. Det ger inte effekt.

Trots att sex partier alltså vill se en förändrad svensk position (Se Supermiljöbloggens artikelserie för en tydligare redogörelse) är regeringens linje den att en uppgradering till -30 procent ska ske först efter det att andra länder utanför EU tagit på sig jämförbara åtaganden.

När miljöminister Lena Ek höll ett anförande på en konferens i förra veckan, som Supermiljöbloggen skrivit om här, förvånades därför många då hon förklarade att ”[v]i kämpar för att få EU att kliva upp och sätta sitt eget interna mål till 30 procent” samt att ”det behövs mycket mer än 30 procent, egentligen”.

Jens Holm, ansvarig för klimatfrågor hos Vänsterpartiet, valde i fredags att skicka in en skriftlig fråga till miljöministern för att reda ut vad hennes senaste påståenden egentligen innebär. Holm skriver:

”Innebär detta att den svenska positionen är att EU ska höja sitt mål att minska utsläppen av koldioxid med minst 30 procent till 2020, oavsett vad andra aktörer gör?”

Svaret från Ek borde komma i nästa vecka.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Du kan nu spara nyheter!

  Lägg till något för att läsa senare eller att kunna återkomma till.

  OBS! De sparas endast i den här webbläsaren.