Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Regeringens utredare varnade redan år 2007 för storbrand

  Foto: Nelson Shannon, U.S. Fish and Wildlife Service

  Den stora branden i Västmanland kunde ha begränsats. Men klimat och sårbarhetsutredningen och dess förslag på åtgärder togs inte på allvar, menar utredaren. 
  För sju år sedan skrev Bengt Holgersson klimat och sårbarhetsutredningen på uppdrag av regeringen. I den varnade han för att storbränder som den som vi nu ser i Västmanland kommer att bli vanligare i framtiden, rapporterar SVT. I utredningen föreslogs åtgärder som ännu inte har genomförts. Bland annat föreslogs att kommuner ska börja ta hänsyn till klimatförändringar och extrema väderhändelser när de planerar. Branden i Västmanland kunde ha begränsats  men utredningen togs inte på allvar, menar Holgersson.

  Den visade vilka åtgärder som behöver vidtas och vilka bränder som skulle kunna inträffa med ett förändrat klimat med fler antal torra dagar, säger Holgersson om utredningen.

  Miljöminister Lena Eks pressekreterare Erik Bratthall menar att en del av förslagen har genomförts och säger.

  SMHI har ett uppdrag att följa upp utredningen och ska senast den 31 december redovisa vilka åtgärder som genomförts och vilka som behöver aktualiseras

  Statsminister Fredrik Reinfeldt har sagt att en särskild utredningen ska göras om Sveriges krisberedskap vid stora skogsbränder.
  Tidigare har Supermiljöbloggen skrivit om att Stora Enso utreds för att ha startat branden och om att myndigheten för samhällsskydd och beredskap varnade år 2009 för att klimatförändringarna leder till större skogsbränder.
   
   

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!