Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Regnskog skövlas för att ge plats åt gigantisk palmoljeplantage

    Enligt en ny rapport från Greenpeace skövlas just nu världens näst största regnskog i Centralafrika olagligt för att ge plats åt en gigantisk palmoljeplantage. Projektet kritiseras även av lokala ledare. Företaget tillbakavisar kritiken.

    Det är det kamerunska företaget Cameroun Vert SARL, mer känt som Camvert, som i år har börjat utveckla en 60 000 hektar stor palmoljeplantage i Centralafrika. När projektet är klart kommer det att vara en av de största palmoljeverksamheterna i Centralafrika och årligen ge cirka 180 000 ton olja.

    Plantaget ska införas på ett område där det idag finns regnskog. Enligt Världsnaturfonden är den regnskogen en av världens viktigaste naturområden. Därtill gränsar den enligt Greenpeace rapport till Campo Ma’a, en nationalpark med flera utrotningshotade djurarter, bland annat elefanter, schimpanser, leoparder och låglandsgorillor. 

    Skogen som tidigare klassificerats som icke-lämpligt för kommersiellt bruk blev i november 2019 avklassificerad och godkänd för kommersiellt jordbruk. Det här skedde enligt Greenpeace trots att miljökonsekvensbedömningen inte hade slutförts. I april godkändes även att de första 2500 hektaren regnskog skulle få avverkas.

    Enligt Greenpeace bryter projektet både mot kamerunsk lag och internationella standarder samt hotar urbefolkningens försörjning.

    Camvert-projektet är ett fall av olaglighet och missbruk av inhemska rättigheter som kommer att förvärra klimatet och den biologiska mångfaldskrisen om det fortsätter. Det avslöjar återigen den farliga myten om hållbar skogsförvaltning, liksom det växande problemet med omvandling av skogar – inklusive skogsavgifter som är certifierade ”hållbara” av Forest Stewardship Council – till jordbruksföretagskulturer i Kamerun, säger Greenpeace kampanjchef Ranèce Ndjeudja.

    Även lokala ledare har kritiserat Camverts planer på att hugga ner de lokala skogarna för att istället införa palmoljeplantage.

    Vi fick höra samma sak [det vill säga att det skulle skapas jobb, redaktörens anmärkning] för fyrtio år sedan när tillverkaren av gummiträd, Hevecam, och oljepalmproduktionsföretaget, Socapalm, inrättades. Men vi har varit fattiga och jag måste till och med säga att vi blir fattigare, säger Ebande Charles, chef för byn Adjap, i Nyété till Mongabay.

    Företaget Camvert avvisar anklagelserna. Enligt projektledaren Mamoudou Bobbo har projektet skapats i full respekt för nationella och internationella lagar. Han menar även att de haft samråd med regeringsförvaltningar, miljöorganisationer och lokalbefolkningen. Därtill hänvisar Bobbo till att 10 000 av de 60 000 hektar som nu avverkas ska bevaras som en buffertzon för miljöjämvikt.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.