Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Regnskogar en livsviktig resurs

  Foto: Pexels / Tom Fisk

  Idag firar vi regnskogens världsdag för att sprida medvetenhet och uppmuntra till ett ökat skydd av världens regnskogar.

  Den första Regnskogens Världsdag lanserades den 22 juni 2017 av Rainforest Partnership.

  Regnskogar utgör endast 1 procent av jordens yta och är hem åt halva jordens växt- och djurarter. En stor del av jordens urfolk har också sina hem i regnskogar. Även vi som inte bor i närheten av regnskog är beroende av dem, då de förser oss med luften vi andas, färskt dricksvatten, mat och medicin. Regnskogens träd reglerar även det globala klimatet genom att binda kol och en stor mängd utsläpp, vilket är varför världens regnskogar brukar kallas jordens lungor.

  Trots deras viktiga roll finns det stora hot mot regnskogarna och den biologiska mångfalden. De senaste 40 åren har en miljard hektar regnskog skövlats, vilket motsvarar storleken av hela Europa. Den främsta orsaken till skogsskövling är jordbruk, som står för cirka 80 procent av all skog som huggs ner. Under Corona-pandemin har det kommit alarmerande rapporter från Amazonas om ökad tjuvjakt, illegal skogsskövling och skogsbränder.

  Skyddandet av världens regnskogar måste bli en central del av de globala initiativen att stoppa klimatförändringar och miljöförstörelse. Genom att värna om och restaurera regnskogarna skulle det gå att återställa effekten av de globala utsläppen med en tredjedel.

  I år är fokus för regnskogens världsdag att sprida inspiration och motivation att skapa förändring i världen. Fira dagen genom att ge stöd åt de organisationer som arbetar för att skydda regnskogarna, sprid kunskapen om regnskogarna genom att dela #WorldRainforestDay i sociala medier, eller följ några av World Forest Day’s aktiviteter under dagen här.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra