Rekordår för fjällrävarna
Efter många, tuffa år verkar nu fjällräven vara på väg tillbaka i den svenska fjällvärlden. Hittills i år har det fötts rekordmånga kullar i Jämtlands län, likaså har det varit ett väldigt bra år i Västerbotten och även Norrbotten ser ut att få många kullar.
För 15 år sedan var fjällräven nästan borta i den svenska fjällkedjan. Bara en eller ett par kullar föddes per år, vilket ledde till stor oro för artens framtid. Men mycket tack vare goda lämmelår och stödutfodring genom ett norskt-svenskt samarbete har den lilla räven lyckats återhämta sig.
Sedan 2001 har vi haft bra lämmelår vart tredje år. Om det skulle ta slut på lämmelåren, det var ju ett uppehåll från mitten av 1980-talet till 2001 där vi inte hade något lämmelår. Det var väl därför som stammen gick ner. Och det kan ju uppkomma igen och då blir det nog svårt att hålla liv i rävarna även fast vi stödutfodrar, säger Lars Liljemark, naturbevakare vid Länsstyrelsen Jämtland till Ekot.
Bara i Jämtlands län har det fötts trettiosju kullar och i Västerbotten tjugoen, enligt Liljemark. I Norrbotten har inte inventeringen riktigt kommit igång än på grund av den sena sommaren, men man har ändå kännedom om minst sex kullar.
Trots den positiva ökningen av fjällräv i år är framtiden fortfarande osäker för arten i Sverige, då den globala uppvärmningen kan leda till minskade levnadsområden. Framförallt rödräven kan förflytta sig norrut och kan konkurrera ut den svagare fjällräven.
De flesta däggdjur kommer att gynnas eftersom de kan breda ut sig längre norrut. Men djur som fjällräven och fjällämmeln kommer att bli förlorare, säger Christer Nilsson, forskare vid Umeå Universitet till Ekot.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till