Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Rekordår för fjällrävarna

  Foto: Brian Anderson

  Efter många, tuffa år verkar nu fjällräven vara på väg tillbaka i den svenska fjällvärlden. Hittills i år har det fötts rekordmånga kullar i Jämtlands län, likaså har det varit ett väldigt bra år i Västerbotten och även Norrbotten ser ut att få många kullar. 

  För 15 år sedan var fjällräven nästan borta i den svenska fjällkedjan. Bara en eller ett par kullar föddes per år, vilket ledde till stor oro för artens framtid. Men mycket tack vare goda lämmelår och stödutfodring genom ett norskt-svenskt samarbete har den lilla räven lyckats återhämta sig.

  Sedan 2001 har vi haft bra lämmelår vart tredje år. Om det skulle ta slut på lämmelåren, det var ju ett uppehåll från mitten av 1980-talet till 2001 där vi inte hade något lämmelår. Det var väl därför som stammen gick ner. Och det kan ju uppkomma igen och då blir det nog svårt att hålla liv i rävarna även fast vi stödutfodrar, säger Lars Liljemark, naturbevakare vid Länsstyrelsen Jämtland till Ekot.

  Bara i Jämtlands län har det fötts trettiosju kullar och i Västerbotten tjugoen, enligt Liljemark. I Norrbotten har inte inventeringen riktigt kommit igång än på grund av den sena sommaren, men man har ändå kännedom om minst sex kullar.

  Trots den positiva ökningen av fjällräv i år är framtiden fortfarande osäker för arten i Sverige, då den globala uppvärmningen kan leda till minskade levnadsområden. Framförallt rödräven kan förflytta sig norrut och kan konkurrera ut den svagare fjällräven.

  De flesta däggdjur kommer att gynnas eftersom de kan breda ut sig längre norrut. Men djur som fjällräven och fjällämmeln kommer att bli förlorare, säger Christer Nilsson, forskare vid Umeå Universitet till Ekot.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra