Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Rekordmånga stormar samtidigt

  Det har varit en aktiv orkansäsong på Atlanten i år. Med 25 redan namngivna stormar kan det innebära en rekordsäsong och ökade kostnader för naturkatastrofer. Dessutom pågår nu sex stormar på en samma gång.

  Den rekordintensiva orkansäsongen har redan lett till brist på namn och gjort att man har fått döpas stormarna efter det grekiska alfabetet. Orkanen Delta blev det tjugofemte namngivna tropiska ovädret för säsongen på Atlanten, vilket gör att vi närmar oss rekordsäsongen 2005 då det till slut blev 28 stycken. För att slå 2005 krävs fyra: Epsilon, Zeta, Eta och Theta. Rekordet för antalet tropiska stormar som bildats i oktober är sju (2005) samt tre i november (2005). För december är rekordet två (2003 och 1887).

  Den 14 september upptäckte NOAA:s satellit sex aktiva tropiska oväder på en och samma gång, fem av dem i Atlanten, medan den sjätte härjade i Stilla havet. Det är första gången sedan 1971 som fem namngivna stormar befunnit sig över Atlanten samtidigt.

  Hittills har inte mindre än nio tropiska stormar och orkaner nått land i USA. Detta är tillsammans med 1916 rekord. Med allra största sannolikhet kommer Delta att bli nummer 10 vilket skulle göra 2020 till ensam rekordinnehavare. De oväder som så här långt i år nått land i USA är Bertha (storm), Cristobal (storm), Fay (storm), Hanna (orkan), Isaias (orkan), Laura (orkan), Marco (storm), Sally (orkan) och Beta (storm). 

  Hittills i år (fram till september) har olika naturkatastrofer kostat USA mer än 16 miljarder dollar (140 miljarder kronor), vilket innebär att varje naturkatastrof kostat över en miljard dollar stycket. Det innebär att man ligger jämnt med 2011 och 2017 gällande största antalet naturkatastrofer under ett kalenderår. Det är också ett sjätte rekordår på raken där tio eller fler katastrofer i miljarddollarklassen har drabbat landet.

  Faktarutan

  Om vindstyrkan är 32,7 meter per sekund eller däröver, benämns ovädret i Sverige som en orkan, medan man över de stora haven mer pratar om tropiska cykloner. Benämningen kan dock variera beroende på var de uppstår någonstans. I exempelvis östra Stilla havet och på Atlanten går de tropiska cyklonerna under namnet orkaner, medan man i västra Stilla havet pratar om tyfoner.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.