Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Riskerar din kommun att översvämmas?

    Foto: CC0

    Nederbörden i Sverige förväntas öka och bli kraftigare i och med klimatförändringarna. Men hur förberedda och förebyggande är kommunerna?
    De senaste dagarna har delar av Sverige drabbats av skyfall. Sådant extremväder kan störa eller skada infrastruktur, sprida sjukdomar och skapa materiell förstörelse för miljarder kronor.
    I en rapport från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) pekas 18 svenska områden ut som extra känsliga. På listan finns bland annat Göteborg, Stockholm och Uppsala med. Men någon helhetsbild över hur de förberedda de svenska kommunerna är finns inte.

    Ansvaret för att förebygga och hantera översvämningar vilar på kommunerna. Det förebyggande arbetet är mycket viktigt för att kunna minska riskerna och öka förmågan till återhämtning i samhället. Länsstyrelsen har tillsynsansvaret, men någon samlad bild över beredskapen i kommunerna finns inte. Enligt Lars-Gunnar Strandberg syns det först när katastrofen är ett faktum, skriver DNs Katarina Lagerwall.

    Se artikel och grafik från DN här >>
    Enligt SvD utarbetar MSB en plan för hur de identifierade riskerna ska hanteras. Den ska presenteras 2015. Om framtiden skriver SMHI:

    Vad gäller nederbörden så ökar årsmängderna i Sverige. Detta beror på mer nederbörd på hösten, vintern och våren. Dels regnar det oftare, men också kraftigare. Förändringarna sommartid är små i norra Sverige men södra delarna av landet ser ut att få klart mindre mängder. Nederbörden blir dock intensivare även för sommaren.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.