Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Rösta fram värdig vinnare av Greenwashpriset 2015

  Foto: Velo_City

  Förra året vann Trafikverket och Förbifart Stockholm och året innan dess vann AP-fonderna. Det svenska Greenwashpriset är ”miljöpriset” ingen vill ha och nu har du möjlighet att rösta fram en vinnare för 2015.

  Jordens Vänner delar varje år ut ett Greenwashpris till det företag, organisation eller person som förtjänar det mest. För Greenwashpriset 2015 har du nu chans att göra din röst hörd och rösta fram någon som du tycker förtjänar en känga. Priset kommer att delas ut under Almedalsveckan och du kan rösta här.

  Och de nominerade är…

  Body Shop
  Kosmetika och hygienproduktkedjan Body Shop är nominerade till Svenska Greenwashpriset 2015. Body Shop har en etiskt och miljömässigt positiv framtoning och image och hävdar att de använder sig av försiktighetsprincipen i sitt val av kemikalier. Läser man lite noggrannare på innehållsförteckningarna visar det sig dock snabbt att miljötveksamma ämnen är vanliga i deras produkter, exempelvis sannolikt hormonstörande parabener som förbjuds inom många miljömärkningar.

  I sortimentet finns även en stor avsaknad av ekologiskt märkta råvaror eller certifierade produkter vilket innebär att de inte kontrolleras av externa parter. Vi ser att det är dags för Body Shop att höja kraven på sig själva i takt med att lagstiftningen blir hårdare för att de ska leva upp till sin egen image om extra hänsyn till djur och natur.

  Cecilia Malmström och TTIP
  Sveriges EU-kommisionär Cecilia Malmström är nominerad till Svenska Greenwashpriset 2015 då hon framhåller TTIP som något positivt för konsumenter och miljö när avtalet i själva verket är ett allvarligt hot mot hälsa, miljö och djurskydd.

  EcoEnergy
  EcoEnergy Africa AB har nominerats till Svenska Greenwashpriset 2015 på grund av företagets biobränsleprojekt i Tanzania. EcoEnergy påstår att de har gjort fördjupade undersökningar och anlitat konsulter för att försäkra sig om schysta villkor för befolkningen som påverkas i projektet. Trots detta har de flesta bönderna inte blivit tillfrågade om de vill stanna kvar på sin mark och ha fortsatt tillgång till vattnet i området.

  FSC (Forest Stewardship Council)
  FSC märkning av skogsprodukter framstår som ett hållbarhetsmärke medan organisationen, mot sina egna regler, konsekvent ger dispens för användning av gifter i skogsbruket. Än värre är att destruktivt kalhygge tillåts och framställs som en hållbar metod.

  Certifieringen har visat sig vara svag och i princip innebär att inga åtgärder vidtas när certifierade skogsbrukare bryter mot överenskommelsen. Märkningen upprätthåller en idé om att kalhyggesbruket i kombination av små skyddade områden kan vara ett hållbart system för Sveriges skogar i framtiden. Att använda certifiering som inte betyder något är ett typiskt greenwash-knep.

  FSC håller inte med Jordens Vänner om den här beskrivningen och menar att nomineringen är vilseledande och innehåller sakfel.

  Rikshem AB
  Rikshem AB nomineras för deras renovering av miljonprogramsområdet Gränby i Uppsala, så kallade Gröna Gränby. Genom att i renoveringen riva ut fungerande köksinredning istället för att renovera dem går de emot sin egen miljöpolicy. De använder sig också av ett språk som antyder stora miljösatsningar trots att de knappt når upp till uppsatta statliga mål.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra