Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  ”Så lågt att vi inte ens kan kommentera”

  Fältbiologerna kritiska till Nordkalks debattartikel om Ojnareskogen.

  I juni kom Högsta domstolen med beskedet att Nordkalks ansökan om en kalkstenstäkt i Bunge på norra Gotland ska prövas på nytt av mark- och miljödomstolen.

  Täktområdet ligger vid två Natura 2000-områden. Det ska därför, enligt dagens beslut av Högsta domstolen, göras en sammanhållen tillståndsprövning av alla de effekter som täktverksamheten kan få på de skyddade områdena.

  I ett debattinlägg i Gotlands Allehanda skriver nu Nordkalks kommunikationschef Eva Feldt och projektledaren för Bunge Håkan Pihl att det är gotlänningarna som blir förlorarna i och med detta.

  Nordkalk anlitar många gotländska företag, som nu riskerar att tvingas varsla också sin personal.

  Feldt och Pihl skriver vidare att varken myndigheter, miljöorganisationer eller andra sakägare har velat ha en dialog med företaget. Mest kritisk är man mot de människor som protesterat på plats.

  Och när lamporna tillfälligt slocknat i Bunge, rör sig de personer som skriker högst, vidare dit där scenen är öppen och strålkastarna på. I tidningar och på nätet går att läsa om samma personer, med samma argument och samma anklagelser försöker stoppa andra gruvföretag och ”hela gruv-boomen”.

  De arrangerar ”aktivistutbildning” dit de försöker locka andra arbetslösa. Personer som inte har den gemenskap och det ansvar som det innebär att ha ett arbete. Och som inte förstår vad ett samhälle utan mineraler skulle innebära.

  Maria Tranvik från Fältbiologerna kommenterar saken så här till Gotlands Allehanda:

  – Det är absurt att klumpa ihop oss och avfärda oss så. Det är alla möjliga människor som har engagerat sig, som är professorer, arkitekter och läkare. Det är helt absurt att de skriver att vi inte tar ansvar. Det är så lågt att vi inte ens kan kommentera, säger hon.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!