Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Så påverkar Brexit miljö- och klimatfrågorna

  Foto: succo (CC0 Public Domain)

  I en folkomröstning förra veckan röstade Storbritannien för att lämna EU. Supermiljöbloggen har här tittat närmare på vad olika experter säger om hur miljöfrågorna påverkas av Storbritanniens EU-utträde, också kallat Brexit. Nedan följer en sammanfattning av vad olika experter säger om konsekvenserna av Brexit för klimat, energi, luftföroreningar och biologisk mångfald.

  Klimat, energi och luftföroreningar

  Storbritannien har en ambitiösare klimatpolitik än de flesta andra EU-länderna. Brexit gör att mindre ambitiösa medlemsländer kan få ett större inflytande över EU:s klimatpolitik. Det är oklart om Brexit innebär att Storbritannien hoppar av EU:s system för handel med utsläppsrätter.

  Storbritannien har spelat en viktig roll i kampen för att EU ska driva en ambitiös linje i de internationella klimatförhandlingarna inom FN. Brexit gör att EU:s linje i klimatförhandlingarna troligen kommer att bli mindre ambitiös. Men Brexit innebär också att Storbritannien blir friare i de internationella klimatförhandlingarna och kan driva en radikalare linje än EU.

  Storbritanniens klimatminister Amber Rudd säger att klimatambitionerna inte förändras av Brexit, även om det kan bli svårare att nå dem. En farhåga är att en sämre ekonomi på grund av Brexit kommer att leda till färre klimatinvesteringar, men det kan också leda till att färre klimatskadliga investeringar blir av. Mer om ovanstående och andra klimatkonsekvenser av Brexit skriver tankesmedjan Fores om.

  Om Brexit leder till att Storbritannien hoppar av Europas interna energimarknad så kan det leda till färre investeringar i ren energi, skriver The Guardian. Företaget Siemens meddelade efter omröstningen att de lägger sina planerade vindkraftsinvesteringar i Storbritannien på is tills dess att det är klart hur de ekonomiska förutsättningarna blir efter Brexit.

  Det är nästan dubbelt så vanligt att Brexit-förespråkare är klimatskeptiker jämfört med dem som ville stanna i EU. Cirka 18 procent av dem som röstar för Brexit håller inte med om att mänskligheten orsakar klimatförändringarna, jämfört med 10 procent av dem som ville stanna i EU. Det finns farhågor om att Brexit skulle stärka den klimatskeptiska delen av det konservativa partiet.

  Cirka 40 000 människor i Storbritannien beräknas dö varje år på grund av luftföroreningar, trots det har brittiska ministrar lobbat mot hårdare EU-regler mot luftföroreningar. En opinionsundersökning bland 1200 experter visar att 48 procent av dem anser att reglerna i Storbritannien kring luftföroreningar skulle bli sämre med Brexit och endast 4 procent anser att reglerna skulle bli bättre.

  Biologisk mångfald

  Storbritanniens jordbruksminister  George Eustice sade i kampanjen för Brexit att Storbritannien bör lämna EU:s fågel- och habitatdirektiv. Direktivet anses vara en mycket viktig del i EU:s arbete för att bevara natur.

  En opinionsundersökning bland 4000 miljöexperter visar att 60 procent av dem anser att Brexit kommer att leda till sämre naturskydd.

  Tre av Storbritanniens största naturskyddsföreningar, WWF, The Wildlife Trust och Royal Society for Bird Protection, säger i en gemensam rapport att EU i helhet har varit bra för naturskyddet och att Brexit innebär stora risker för Storbritanniens framtida miljöambitioner. Enligt rapporten är det oklart hur fisket kommer att påverkas av Brexit.

  Argument för och emot

  Miljön har inte varit en huvudfråga i debatten. Men ett exempel på där miljön lyftes fram som ett argument från stanna-sidan är organisationen Environmentalist for Europe som argumenterar för att EU har bidragit till skydd av natur, renare luft och vatten.  Ett exempel på där miljöhänsyn lyftes fram av Brexit-sidan är en debattartikel från energiprofessorn Michael Liebreich som argumenterar för att det är enklare för Storbritannien att föra en ambitiösare miljöpolitik utan EU.

   

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.