Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Sämre luftkvalitet än normalt

  Bild av Elisabeth Hellström från Pixabay Foto: Elisabeth Hellström från Pixabay

  Larmen kring hur luftföroreningar påverkar vår hälsa negativt är återkommande. Nu kommer även rapporter om att luftkvaliteten i våra städer är sämre än vanligt.

  Luftföroreningar är ett allvarligt hälsoproblem för världen. Forskning har visat att luftföroreningar ligger bakom minst 400 000 dödsfall i Europa och cirka sju miljoner dödsfall i världen per år. En nyligen genomförd studie visade till och med att nära vart femte dödsfall kunde relateras till koldioxidutsläpp.

  Nu på våren är luftföroreningarna extra problematiska då partiklar som tidigare täckts av snö kan blåsa iväg med vinden när det blivit torrare. Bland annat har SVT rapporterar om de ovanligt höga halterna av farliga partiklar och damm som just nu återfinns på flera platser i Stockholms län.

  Bland de farliga partiklarna återfinns exempelvis de så kallade PM10-partiklarna som bildas när dubbdäck river upp asfalten på gatorna och som är extra farliga för oss människor. De kan orsaka flera typer av hälsoproblem, exempelvis andningsbesvär, hjärt- och kärlsjukdomar och förtida död. Ett sätt att skydda sig är att undvika att gå på trafikerade vägar där det finns mest farliga partiklar.

  Man kan ju undvika att gå på de mest trafikerade gatorna. På bakgatorna är det mindre trafik och där är partikelhalterna betydligt lägre, säger Michael Norman som mäter luftföroreningar på miljöförvaltningen Stockholms stad, till SVT.

  Den långsiktiga trenden är dock att luftkvaliteten blivit bättre, något som bland annat märks i Stockholm där utsläppen från flera typer av luftföroreningar har minskat. Det här är en följd av flera typer av åtgärder som till exempel strängare utsläppskrav på fordon och industrier samt att fjärrvärmen har byggts ut. Även en mer reglerad trafik har gett positivt utfall, framförallt att man infört miljözoner för tunga fordon, trängselskatt och dubbdäcksförbud.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.