Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Sex gånger dyrare om du väljer bilen istället för att cykla

  Foto: Mikael Colville-Andersen (Public domain)

  Om du tar bilen istället för cykeln blir det sex gånger dyrare för dig och samhället tillsammans, visar ny forskning från Lunds Universitet om transportkostnader i Köpenhamn.

  En kilometer med bil kostar 0,5 euro och en kilometer med cykeln kostar 0,08 euro när både samhällskostnader och privata kostnader räknas med.  Om endast samhällskostnader räknas så är priset för en kilometer med bilen 0,15 euro. För varje kilometer som cyklas så vinner samhället 0,16 euro. I studien så har kostnader för bland annat luftföroreningar, klimatförändringar, resväg, buller, vägslitage, hälsa och trängsel räknats in. Enligt Stefan Gössling från Lunds Universitet som, tillsammans med Andy S. Choi från University of Queensland, skrivit forskningsrapporten så kan resultaten användas i vilken svensk stad som helst, skriver Sveriges Radio.

  Jag tror att man kan använda den här modellen var som helst och att det blir liknande resultat. Det finns något väldigt spännande här om man tittar på samhällsutvecklingen. Jag tror det betyder att städerna framförallt måste satsa mycket mer på cykelutveckling än vad de gör i nuläget, säger Gössling till Sveriges Radio.

  Uträkningen är gjord genom en kostnad-nytta- analys.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!