Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Sex röster om energikommissionen

  Foto: Anders Hellberg

  I går presenterade energiminister Ibrahim Baylan (S) direktiven för den parlamentariska kommission som ska ta fram förslag på en ny långsiktig politik för energiförsörjningen i Sverige.

  Kommissionen kommer bestå av tre ledamöter från Socialdemokraterna, två från Moderaterna samt en var från övriga riksdagspartier. Uppdraget ska redovisas senast den 1 januari 2017, men enligt tidningen Miljöaktuellt som pratat med Ibrahim Baylan kommer det också att lämnas delrapporter under arbetets gång.

  Supermiljöbloggen har nedan samlat kommentarer från olika intressenter kring de direktiv (pdf) som kommissionen ska arbeta efter.

  Pernilla Winnhed, vd på Svensk Energi:

  – Arbetet delas upp i kunskapsinhämtning, analys och slutligen i en tredje avslutande etapp med förhandling om möjliga lösningar. Därmed bör det finnas goda möjligheter att enas om hur problembilden ser ut och vilka lösningar som kan och bör väljas.

  Hans Nilsson, ordförande för nätverket 100% förnybart:

  “Det är viktigt att ta hänsyn till utvecklingen av hela energisystemet, inklusive transporter och värme. Att endast utreda elförsörjningen är ett alltför snävt perspektiv. Systemet måste hänga ihop och beståndsdelarna är kommunicerande kärl.
  (…) Ett scenario där Sverige ställer om mot stora mängder förnybart kan innebära mycket för landets industriutveckling, varför konsekvensanalyser även bör omfatta effekter på näringslivsutveckling och sysselsättning.”

  Ulrika Jardfelt, vd för Svensk Fjärrvärme:

  – Det är viktigt att utredningen, trots ett fokus på el, inhämtar kunskap från alla viktiga aktörer inom energiområdet, och där vill vi gärna bidra. Eftersom fjärrvärme står för mer än halva värmeförsörjningen utgår vi från att Svensk Fjärrvärme blir inbjuden till att medverka i utredningens arbete. Värme är en viktig del även i framtidens energisystem.

  Gustav Melin, vd på Svebio, Svenska Bioenergiföreningen:

  – Vi är nöjda med att transportfrågorna inte läggs i energikommissionen mer än som en bevakningsfråga. Vi är nöjda med att energiministern indikerar att vi redan har resultatet av FFF-utredningen och inte behöver ytterligare utredning. Här måste vi gå fortare fram och fatta beslut om en fossiloberoende fordonsflotta på de underlag som redan finns.

  Maria Weimer, energipolitisk talesperson för Folkpartiet:

  – Regeringen spelar med dubbla kort när man lyfter ur centrala energifrågor ur kommissionen såsom elcertifikaten och effektskatten som har annonserat för beslut under våren. För att e-kommissionen ska vara relevant måste alla frågor inkluderas i samtalen. Jag konstaterar att det fortfarande finns en solid majoritet i riksdagen för Alliansens energiöverenskommelse.

  Rickard Nordin, energipolitisk talesperson för Centerpartiet:

  – Efter pressträffen i dag har Ibrahim Baylan befäst sin roll som elminister, inte energiminister. Det är tydligt att han vill att kommissionen ska fokusera ensidigt på elproduktion. Transport och värme, två stora delar av energisektorn, verkar han inte vilja prata om. Den inställningen från Baylan kommer göra det svårt att få till en bred energiöverenskommelse.

  ___

  Pressträffen med Ibrahim Baylan kan ses nedan, eller här:

   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra