Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  SLU anklagas för att censurera hyggeskritisk forskare

  Foto: By LPfi (Own work) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0) or GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html)], via Wikimedia Commons

  Att det finns vissa oenigheter kring kalhyggets vara och icke vara på Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, är känt. Nu anklagar bloggen Academic Rights Watch, ARW, Universitetet för att under flera år ha motarbetat och även censurerat den för lärosätet alltmer obekväma forskaren Mats Hagner.

  I ett blogginlägg beskriver lundaprofessorerna Erik J Olsson och Magnus Zetterholm bevis på att någon har gått in i SLU:s publikationsdatabas, Epsilon, och raderat samtliga av Hagners artiklar.

  Hagner publicerar i Epsilon under flera år en rad uppsatser där han ifrågasätter kalhyggen och argumenterar för kontinuitetsbruk. Kulmen nås i en artikel från 2012 där redan titeln kritiserar SLU för ovetenskaplighet: ’Utredning av Sveriges Lantbruksuniversitet leder fel på grund av bristande vetenskaplig metodik’. Hagner arkiverar skriften i Epsilon som vanligt. Det han inte hade räknat med är att någon inom ledningsskiktet vid SLU med nödvändig behörighet, oklart vem, nu raderar samtliga av Hagner efter pensioneringen registrerade publikationer.

  När Mats Hagner pensionerades från sin tjänst som professor ansökte han om att få emeritusförmåner. Professorerna Olsson och Zetterholm beskriver detta som en ren formalitet, och att Mats Hagner fick avslag ser de som mycket anmärkningsvärt. Han kunde dock ändå fortsätta sin forskning, som gästforskare på en annan institution.

  Blogginlägget plockades upp av Expressens fristående kolumnist Tommy Hammarström, som i sin krönika kallar hela affären för ett ”fegt och skamligt övergrepp”. I replik till den krönikan skriver SLU:s kommunikationschef Tina Zethraeus att processen för att få emeritusstatus ingalunda är någon formalitet utan i stället ett noggrann prövning.

  I och med att Hagner sedan 1999 inte längre är anställd vid SLU, har och hade han heller ingen rätt att publicera sina senare arbeten i universitetets interna publikationsdatabas Epsilon, som är förbehållen forskare med uppdrag vid SLU.”

  På bloggen Academic Rights Watch beskriver dock Olsson och Zetterholm hur ”även emeriterade och blott associerade forskare, inklusive sådana som aldrig har haft tjänst vid SLU, har fått publicera i databasen”.

   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra